За допомогою нової методики Клаус Хан (Klaus Hahn) і його колеги вивчили маловідомі особливості роботи клітинних кіназ. Відомо, що кінази залучені в більшість клітинних процесів, наприклад, у процес передачі сигналів, пересування клітин і регуляцію експресії білків. Порушення взаємодії і функціонування цих ферментів нерідко веде до розвитку захворювань. 

Автори вивчили особливості роботи Src кінази і змогли придгнітити її активність, приєднавши до нього штучний білок. Додавання в розчин з клітинами лікарських препаратів призводило до того, що ці сполуки зв'язувалися з білком, прикріпленим до кінази, і активність ферменту відновлювалася. Дослідники отримували можливість в реальному часі спостерігати за поведінкою клітин після відновлення киназной активності. 

Відео дня

Дослідники з'ясували, що характер поведінки клітин змінювався в залежності від кінази, з якою взаємодіяв фермент Src. Якщо Src пов'язувалася з ферментом FAK, то форма клітини змінювалася, а з'єднання з Src кіназою SAC вело до істотного збільшення адгезивних здібностей клітин. Такі особливості характерні для метастатичних пухлинних клітин. 

Таким чином, застосування нового підходу допомогло виявити ще один важливий механізм, що лежить в основі процесу метастазування. 

Ремедіум