Зокрема, вчені переконалися, що вихлоп мотоцикла забруднює повітря сильніше, ніж вихлопи автомобілів. Вони також довели, що токсичні вуглеводні впливають на метаболізм статевих гормонів людини. Результати декількох досліджень опубліковані в травневому номері дослідницького бюлетеня Університету Каназава.

(Нітро)поліароматичні вуглеводні (НПАВ/ПАВ) є побічними продуктами спалювання та переробки органічної сировини: нафти, нафтопродуктів, вугілля, деревини, сміття, їжі, тютюну та ін. Основними джерелами надходження техногенних ПАВ у навколишнє природне середовище є підприємства енергетичного комплексу, автомобільний транспорт, хімічна і нафтопереробна промисловість. Давно відомо, що ПАВ здатні чинити значний вплив на здоров'я людини. Багато з них володіють яскраво вираженими канцерогенними, мутагенними і тератогенні властивості. Однак механізм цього впливу багато в чому залишався неясним, так само, як не існувало точної методики для визначення рівня ПАВ в навколишньому середовищі та організмі людини.

Відео дня

Дослідники з Університету Каназава на чолі з Казуючи Хаякава (Kazuichi Hayakawa) розробили метод, що дозволяє вловити в повітрі, а також в крові та сечі людини метаболіти ПАВ і НПАВ близько 20 років тому. В 2002 році за допомогою цієї методики вчені протестували повітря у 7 великих містах Східної Азії і прийшли до висновку, що в Японії основними джерелами частинок ПАВ і НПАВ в повітрі є вихлопи двигунів, що працюють на дизельному паливі, а в Китаї - спалювання кам'яного вугілля.

З тих пір ця методика постійно удосконалювалася дослідниками, і на сьогоднішній день у неї просто немає конкурентів. Чутливість цього методу унікальна. У 2013 році цей метод дозволив команді Хаякави встановити, що мотоцикли викидають у навколишнє середовище набагато більшу кількість частинок ПАВ, ніж автомобілі. Більш того, вуглеводні у вихлопі мотоциклів володіють набагато більшою мутагенністю, порівняно з вихлопом інших моторів.

Вченим також вдалося встановити, що вуглеводні, що утворяться в ході згоряння дизельного палива, порушують метаболізм гормонів тестостерону у чоловіків та естрогену у жінок. Це, в свою чергу, значно підвищує ризик раку передміхурової залози і жіночих репродуктивних органів, а також може призвести до жіночого і чоловічого безпліддя.

Ремедіум