REUTERS

 

Дослідження французьких вчених з Університету Бордо Сегален підтвердило умовну канцерогенність мобільних телефонів в разі інтенсивного використання. При цьому для людей, що помірно експлуатують дані пристрої, канцерогенний фактор мобільного зв'язку мінімальний, стверджують вчені, пише" Ремедіум.

У новій роботі група дослідників використала дані 500 пацієнтів з пухлинами мозку (253 випадків гліоми і 194 менінгіоми) з чотирьох регіонів Франції, а також 892 здорових добровольців, які проживають в тій же місцевості. Інформація про інтенсивність використання мобільного зв'язку збиралася за допомогою детального опитувальника в особистій бесіді з учасниками дослідження. Зокрема, задавалися питання про моделі апарату, тривалості використання, тривалості телефонних розмов на місяць. Учасникам пропонувалося згадати про характер користування мобільним телефоном протягом 10 років або більше.

Відео дня

Виявилося, що у звичайних користувачів, які вдавалися до послуг мобільного зв'язку приблизно один раз на тиждень, і тих, хто ніколи не користувався стільниковими телефонами, ризики розвитку пухлин головного мозку практично був однаковим - відносний ризик становив 1,24 і 0,90 відповідно. Водночас, у людей, які наговорили по мобільному пристрою за все життя більше 896 годин, ймовірність розвитку пухлини була в два рази вище (відносний ризик розвитку гліоми 2,89, менінгіоми - 2,57), ніж у тих, що говорив по телефону менше зазначеного часу.

Автори роботи зазначили необхідність проведення більш масштабних досліджень.