REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала уряди країн-учасниць Рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі проти тютюну (РКБТ) підвищити на 50% податки на тютюнові вироби. На думку експертів, завдяки підвищенню оподаткування, кількість курців за три роки скоротилася на 49 млн осіб, а кількість пов'язаних з курінням летальних випадків - на 11 млн випадків.

Генеральний директор ВООЗ д-р Маргарет Чен впевнена, що підвищення податкової ставки є найбільш ефективним засобом для зниження масштабів паління. При цьому, як очікується, найбільш істотним буде скорочення числа молодих курців.

Читайте такожКуріння "вбиває" нирки

Відео дня

Як вважають експерти, якщо всі країни на 50% підвищать податки на кожну упаковку сигарет, то сукупно уряди отримають додатковий дохід у 101 млрд доларів США. Ці кошти можуть бути направлені на соціальні програми у сфері охорони здоров'я.

В даний час у світі на сплату податків йде до 50% від середньої роздрібної ціни сигарет, яка становить 2,53 доларів. Середня ціна пачки сигарет і частка податків у країнах з рівнем доходу нижче середнього становить 1,73 доларів і 45% відповідно, а в бідних країнах - 1,06 доларів за пачку і 39% відповідно.

Ремедіум