сон спать будильник / Фото: dom-lady.ru

Вчені з Американської гастроентерологічної асоціації виявили, що люди, які не сплять 7-8 годин на добу, схильні до підвищеного ризику розвитку виразкового коліту. При цьому виявилося, що небезпечно спати не тільки менше 6 годин, але і занадто багато (довше 9 годин).

Читайте такожУкраїна переходить на зимовий час: як це позначиться на нашому здоров'ї

«І дуже короткий, і занадто довгий сон робить істотний вплив на здоров'я і асоційований з підвищеною смертністю, зокрема від раку і серцево-судинних захворювань. - пояснив Ешвін Ананхакришнан, провідний автор дослідження. - Наше дослідження показало, що виразковий коліт також може бути включений до цього списку».

Відео дня

Такі результати були отримані в ході чергового етапу аналізу даних, отриманих у програмі «Дослідження здоров'я медичних сестер»(The Nurses Health Study), яка триває з 1976 року. Тисячі жінок регулярно заповнюють докладні опитувальники, які дозволяють шукати статистичні зв'язки між найрізноманітнішими факторами, наприклад, тривалістю сну і поширеністю тих чи інших захворювань.

Чому ж небезпечний занадто довгий сон? Поки до кінця незрозуміло. Але в листопадовому номері журналу «Здоров'я», цілком присвяченому сну, наш експерт зазначає, що надмірно тривалий сон може бути симптомом деяких порушень роботи мозку та ендокринної системи. Можливо, ці порушення і одночасно приводять до довгого сну, і до підвищеного ризику виразкового коліту. 

Здоров'я