Українці спожили понад 1,2 млрд упаковок лікарських засобів / УНІАН

Близько 90% ліків українці купували в аптеках без рецепту чи консультації лікаря.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на прес-конференції заступник міністра охорони здоров'я України Роман Ілик.

За його словами, у 2017 році «українці спожили понад 1,2 млрд упаковок лікарських засобів».

Відео дня

«Цей ринок оцінюється у близько 70 млрд грн. Лише 9% цих ліків, які були спожиті українцями, споживалися в умовах лікарні. У грошовому еквіваленті цей відсоток становить близько 12,6 млрд від 70 млрд грн. Близько 90% від усіх реально спожитих ліків українці приймали амбулаторно, купуючи в аптеках переважно самостійно, без рецепту чи консультації лікаря. У рамках трансформації ми прагнемо, щоб показник споживання ліків у стаціонарних умовах постійно зростав», - наголосив Ілик.

Читайте такожМОЗ виступає за повну заборону реклами ліків відомими людьми

Він зауважив, що із 150 популярних препаратів, які найчастіше купували українські пацієнти минулого року, лише три препарати належать до основних лікарських засобів.

«Усі інші є або симптоматичними, або такими, що не належать до основних лікарських засобів (життєво необхідних), та не мають ефективної доказової бази. Українці витрачають мільярди гривень, купуючи ліки, що не є основними для їхнього лікування. Кожен другий пацієнт відмовляється від лікування або відкладає лікування», - сказав Ілик.