В.о. голови МОЗ не згодна, що депресія - це ознака ліні / фото pixabay.com

В.о міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розвінчала популярні міфи про психічне здоров’я.

Серед цих міфів очільниця МОЗ на своїй сторінці у Facebook виділила такі:

Міф 1. Люди, які мають психічні розлади, є "психами", "неадекватами", вони небезпечні, їх потрібно ізолювати від суспільства

Відео дня

За словами Супрун, поняття "психічний розлад" містить широкий діапазон порушень – тривожні розлади, обсесивно-компульсивний розлад, залежності, розлади особистості, біполярний розлад, шизофренія, деменції та інші. Згідно з дослідженнями, у будь-який час на планеті 1 з 10 людей страждає на депресію або тривожний розлад, а одна особа зі 100 хворіє на шизофренію.

В.о. міністра охорони здоров'я наголосила, що у більшості випадків поведінка людей, які мають психічні розлади, мало чим вирізняється: вони намагаються вести нормальний спосіб життя, працювати, займатися улюбленими справами, але вони дуже страждають від незвичних відчуттів, думок чи емоцій, що не дозволяє їм повноцінно функціонувати.

Читайте такожЯк виявити, чи вживає ваша дитина наркотичні препарати: поради психологів

Міф 2. Психічні розлади не виникають у дітей та підлітків. Усі ознаки, які можуть бути у них – це лише "особливості віку, вони їх переростуть"

Супрун заявила, що щонайменше одна дитина з п’яти має періодичні проблеми з психічним здоров’ям. А 70-75% психічних розладів починаються в дитячому чи підлітковому віці – депресія, тривожні розлади, розлади харчової поведінки тощо.

Міф 3. Депресія - це ознака ліні, поганого характеру та небажання щось робити. "Треба просто взяти себе в руки і вирватися з неї"

Та, наголосила глава МОЗ, численні дослідження демонструють, що депресія не має нічого спільного з лінню чи слабкістю характеру. Це стан, який зумовлений порушенням хімічних процесів у мозку та змінами у його функціонуванні. 

Міф 4. Залежність (алкогольна, наркотична) – це вибір людини, її спосіб життя, який свідчить про відсутність сили волі

"Залежність або аддикція – це складний феномен, який охоплює багато чинників, серед яких генетичні передумови, особливості середовища чи соціального оточення, в якому росте та проживає людина, навички справлятися зі стресами, а також наявність інших психічних розладів, наприклад, депресії. Подолання залежностей потребує комплексних втручань та багатопрофільної допомоги", - зазначила Супрун.

Міф 5. Усі люди, які хворіють на психічні розлади, є агресивними та небезпечними

Як пояснила в.о. міністра охорони здоров'я, дуже мало людей, які мають психічні розлади, скоюють насильницькі правопорушення у порівнянні з особами, які не мають психічних розладів. 

Міф 6. Людям з психічними розладами ніколи не стане краще, їх неможливо вилікувати

За словами Супрун, у наш час лікування психічних розладів є набагато кращим у порівнянні з попередніми десятиліттями. Дослідники та фахівці постійно розробляють нові методи та можливості лікування. 

Раніше у МОЗ повідомляли, що в Україні 75% людей з психічними розладами не мають доступу до медичної допомоги.