По даним ВООЗ захворювання на вірус простого герпесу по поширеності займає друге місце серед вірусних інфекцій на нашій планеті. На перше місце експерти віднесли вірус грипу.

Від 90 до 98% населення земної кулі уражено цим вірусом. У країнах Євросоюзу, США, Канаді носіями інфекції є від 30 до 50% населення, а в країнах третього світу – від 80 до 90%, причому в 50% випадків захворювання рецидивує не менше одного разу на рік, оскільки стійкого імунітету до вірусу не існує.

За останніх 10 років сплеск герпетичної інфекції з аналогічною ситуацією спостерігається і в Україні. Необхідно зазначити, що чим нижчий рівень життя суспільства, тим більше людей хворіють на лабіальний герпес. Так, в країнах, що розвиваються, майже 100% населення хворіє на герпес 1-го типу, а в розвинених – не більше 50%.

Відео дня

Оскільки у момент загострення герпес стає дуже заразливий, число хворих може серйозно збільшитись. Тому одній з найбільш актуальних проблем в лікуванні герпесу є скорочення терміну його рецидиву. Досягти цього можна в тому випадку, якщо заблокувати ДНК вірусу та зупинити його розмноження.

Тому інфекцію не тільки потрібно лікувати сучасними ефективними засобами, але й дотримувати всіх заходів безпеки в період загострення, інакше велика ймовірність заразити близьких.

В даний час відомо 8 типів вірусу герпесу. Найбільш поширений в Україні, як і у всьому світі, вірус простого герпесу 1-го типу (ВПГ-1), що вражає шкіру особи, губ та слизової оболонки порожнини рота, і вірус простого герпесу 2-го типу (ВПГ-2), який вражає статеві органи, зараження відбувається статевим шляхом.

Особливостями ВПГ є інфікування в дитячому віці, тривала латентна течія, "довічне" приховане розмноження ВПГ в лімфатичних вузлах і гангліях нервової системи. У зв`язку з цим погіршується імунний статус, приєднується супутня інфекція (хламідійна, грибкова, бактерійна), що приводить до розвитку хронічних запальних захворювань, рецидивів герпетичної інфекції, погіршення якості життя.

До речі, на початку березня дослідники з Лікарні матері та дитини при Університеті Аделаїди в Австралії вперше в світі зробили відкриття взаємозв`язку між вірусними інфекціями, підвищеним кров`яним тиском і небезпекою передчасних пологів у вагітних жінок.

Учені продемонстрували, що схильність до вірусних інфекцій, таким як герпес, в період вагітності може асоціюватися з небезпекою гіпертонічних захворювань (прееклампсією), а також з передчасними пологами.

newsland.ru