У Києві – вперше за останні кілька років -  зменшилася кількість хворих з гострим інфарктом міокарда.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив голова Національної Ради з питань охорони здоров’я при Президенті України Микола ПОЛІЩУК.

Він зауважив, що до 2006 року у Києві спостерігалося зростання кількості випадків гострих інфарктів міокарда. “А вже у 2007 їх зменшилося на 11,25 %. Це дало змогу зекономити бюджету охорони здоров’я 6,3 мільйонів гривень. Ця сума дорівнює, наприклад,  річному бюджету Київської лікарні швидкої допомоги,” – говорить М.ПОЛІЩУК.

Відео дня

Істотне зниження показників кількості випадків гострого інфаркту міокарда, М.ПОЛІЩУК пов’язує зі вступом у дію з липня 2006 року Закону України “Про заходи щодо попередження та зменшення  вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу  на здоров`я населення”. “Головним індикатором впливу куріння на суспільство є показник серцево-судинних хвороб, зокрема інфарктів та серцевих нападів.  Те, що люди бодай частково перестали курити у громадських місцях – ресторанах, кафе тощо,  зразу позитивно ж відобразилося на здоров’ї киян,” – вважає М.ПОЛІЩУК.

Він висловив стурбованість тим, що Кабінет міністрів досі не прийняв загальнодержавної програми щодо запобігання шкідливому впливу тютюну на здоров’я населення. “Тютюн у нашій країні є найдешевшим у Європі. Це зумовлює широке його споживання малозабезпеченими верствами населення та українською молоддю. Порівняно з країнами ЄС, цигарки у нас дешевші приблизно на 5 євро. Відтак з України у Європу та Росію поширюється тютюнова контрабанда,” – наголосив М.ПОЛІЩУК.  

Одним із важливих чинників, які б допомогли вирішити цю проблему, на думку М.ПОЛІЩУКА, є підняття акцизної ставки на тютюнові вироби в Україні - щонайменше на 20-30 % (плюс щорічне врахування інфляції).