Партія регіонів ініціюватиме створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для з’ясування законності дій міністра охорони здоров’я Василя КНЯЗЕВИЧА при проведенні національної кампанії масової імунізації проти кору та краснухи і причин смерті школяра із Краматорська Антона Тищенка та ускладнень здоров’я інших осіб після вакцинації.

Про це йдеться у заяві партії, текст якої є в розпорядженні УНІАН.

19 травня проект постанови Верховної Ради, підготовлений народним депутатом від Партії регіонів Тетяною БАХТЄЄВОЮ та іншими депутатами, уже надійшов до парламенту, йдеться у заяві.

Відео дня

Партія регіонів вимагатиме проведення експертних випробувань якості застосованих вакцин із залученням міжнародних експертів з метою отримання об`єктивних результатів експертизи.

“Водночас ми розуміємо, що імунопрофілактика інфекційних захворювань шляхом щеплень є одним з найефективніших способів боротьби з хворобами. Враховуючи, що внаслідок трагедії рівень довіри громадян до безпечності таких щеплень впав дуже низько, Партія регіонів наполягає на публічності всіх дій Міністерства охорони здоров‘я в цьому питанні,” наголошується в заяві.

У заяві йдеться, що трагедія, що сталася у Краматорську, де внаслідок вакцинації загинула дитина, а ще десятки перебувають у лікарні у тяжкому стані, вимагає жорстких дій щодо відповідальних посадових осіб. Партія регіонів вважає, що Міністерство охорони здоров‘я несе повну відповідальність за смерть неповнолітнього хлопця та ускладнення здоров’я інших дітей після вакцинації.

У Партії регіонів переконані, що суспільство має почути відповідь на питання, чому і на якій підставі міністр ухвалив рішення щодо вакцинації незареєстрованою в Україні вакциною, грубо порушивши норми статті 13 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», відповідно до якої для профілактичних щеплень використовуються медичні імунобіологічні препарати вітчизняного і закордонного виробництва, зареєстровані в Україні у встановленому законодавством порядку.

Також у заяві йдеться, що незважаючи на те, що офіційний початок вакцинації – 26 травня 2008 року, міністр дав вказівку почати вакцинацію раніше, при цьому вакциною з високою реактогенністю, з важкими побічними ефектами без належного медичного супроводу.

Більш того, навіть коли вже надійшла інформація про факти побічної дії вакцини й стався випадок зі смертельним результатом після вакцинації, міністр протягом тижня не ухвалював рішення про повне призупинення вакцинації проти кору й використання всіх серій цієї вакцини, заявляють у Партії регіонів.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня старшокласник із Краматорська після щеплення, зробленого напередодні, помер у реанімації.

За даними Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, станом на 7.00 вівторка у лікувальних закладах Донецької області через погіршення самопочуття у зв`язку з проведенням, з 5 травня, щеплень проти кору та краснухи (вакцина ZA 26-X) перебувають 89 осіб, з них 81 дитина.

У Херсонській області четверо осіб звернулися за медичною допомогою після вакцинації від кору та краснухи.

19 травня МОЗ припинило кампанію масової імунізації молоді проти кору і краснухи.