REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили представники керівництва та волонтери Військового реабілітаційного центру в Друскінінкаї.

"Цього року планується реабілітувати 50 воїнів. Середня тривалість реабілітації - 29 днів. Одночасно будемо реабілітувати в середньому чотирьох (українських) військових", - сказала завідуюча реабілітаційним відділенням Центру військової реабілітації в Друскінінкаї Даля Йуодінієнє.

Реабілітаційний центр приймає українських військовослужбовців на реабілітацію з 2014 року, з початку російської агресії на території України. У 2014 році в центрі пройшли реабілітацію 13 українських військовослужбовців, які перед тим проходили лікування в медичних закладах Міністерства охорони здоров'я Литви.

Відео дня

Українські військовослужбовці, які проходили відновний процес, мали множинні ушкодження м'яких тканин від осколків, ушкодження кісток, суглобів, внутрішніх органів та інших ушкоджень.

Читайте такожУгорщина прийме на лікування українських військових

Основну увагу в реабілітаційному центрі приділяли догляду за ранами, первинній реабілітації та підвищенню загальної активності, процедурам фізіотерапії, спостереженню за загальним станом і подальшому направленню до цивільних лікувальних установ Литви.

У 2015 році середня тривалість лікування в реабілітаційному центрі ЗС Литви становила 31 день, реабілітовано 50 українських військових.

Також українські військові перед реабілітацією в Литві проходили лікування у Дніпропетровську в клініці Мечникова або військовому госпіталі.

У найбільшій групі українських військових, які прибули на реабілітацію, військовослужбовці після переломів верхніх і нижніх кінцівок, таза, хребта, множинних осколкових поранень м'яких тканин, ушкодження периферичних нервів. Такі симптоми мали близько 40% українських військових.

До другої групи належали військовослужбовці після травми головного мозку, й третя група - посттравматичний синдром.

"Результати лікування - покращення здоров'я військових, зменшення ускладнень наявних ушкоджень, покращення психологічного стану, позитивні емоції від знайомства з країною перебування, відвідання міст, музеїв, різних заходів", - зазначила завідуюча реабілітаційним відділенням Центру.

Волонтер, командир роти литовських стрільців Рамунас Шерпетаускас повідомив, що на відновний процес українських військових позитивно впливає процес соціалізації в Литві при відвіданні не лише історичних пам'ятних місць, але й при знайомстві з військовими з НАТО.

"З 2014 року у нас було близько 150 поїздок і зустрічей", - підкреслив він.

Волонтер підкреслив важливість передачі досвіду між військовослужбовцями НАТО та учасниками АТО.