Медсестра дає ліки хворій жінці похилого віку / Фото: УНІАН

Верховна Рада прийняла закон про врегулювання питання надання пенсії громадянам, які доглядають за особами похилого віку, внесенням поправок до законів «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», які передбачають заміну терміна "старий" на «особа похилого віку».

За прийняття депутатського законопроекту №2274а про уточнення правових норм, які врегульовують питання визначення категорій осіб, що підлягають державному пенсійному страхуванню, проголосувало 270 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, в українському законодавстві немає визначення терміна «старий», через що громадяни, які доглядають за такими людьми, відчувають труднощі з нарахуванням та отриманням пенсії.

Відео дня

Читайте такожНа облаштування першого хоспісу в Одесі необхідно 9 млн грнЗгідно із законом «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» особа похилого віку – це людина, яка досягла пенсійного віку або до його досягнення залишилося менш як півтора року.

Як повідомляв УНІАН, в Україні набув чинності закон, який повертає право громадян, які виходять на пенсію, подавати для нарахування пенсії довідку про доходи за будь-які 60 місяців поспіль до 30 червня 2000 року. Таке право українці мали до 1 січня 2016 року, а з 1 січня для нарахування пенсії використовувалися дані про зарплату з 2000 року. Це призводило до того, що пенсіонери, яким пенсії призначалися до 31 грудня 2015 року, і ті, кому пенсії призначалися після 1 січня 2016 року, могли отримати за інших рівних умов різну пенсію.