Тимошенко доручила ГоловКРУ і МВС перевірити діяльність трьох служб МОЗ з контролю за якістю ліків

Як передає кореспондент УНІАН, про це Ю.ТИМОШЕНКО заявила вчора у Кабінеті міністрів на нараді з фахівцями Міністерства охорони здоров`я і представниками фармакологічної промисловості України.

«Нам потрібно все ж таки зараз суттєвішим чином дати доручення ГоловКРУ і МВС здійснити в установленому порядку перевірку цих підприємств, вивернути це все назовні і подивитися, що там було насправді. Це не для того, щоб тільки там когось покарати, хоча є для цього закон, а для того, щоб навести порядок», - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

Відео дня

Перед цим вона заявила про необхідність терміново реформувати державну систему контролю за якістю лікарських препаратів засобів.

«Існуюча система державних органів не забезпечує дієвого механізму контролю якості лікарських засобів», - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

Прем`єр нагадала, що в системі Міністерства охорони здоров`я функції контролю якості ліків виконують Державна служба лікарських засобів і товарів медичного призначення, державне підприємство «Державний фармакологічний центр», Державна інспекція з контролю за якістю лікарських засобів. «Останнім часом ці «три багатирі» тільки боролися в перетягуванні повноважень, фінансових потоків і контролюючих функцій. Як наслідок начисто втрачено механізм державного контролю за якістю ліків і ціновою політикою», - додала вона.

На її думку, існуюча система контролю будується на непрозорих механізмах реєстрації, контролю й анулювання ліцензій у цій сфері. «Такої корупційної моделі, як у фармацевтичній галузі, немає ніде – нафта й газ відпочивають. Це клондайк корупції, відсутність якості й тіньові схеми. Потрібно терміново реформувати державну систему й створити прозору схему», - підкреслила Ю.ТИМОШЕНКО.

Прем`єр-міністр доручила Міністерству фінансів забезпечити придбання устаткування для створення лабораторії з контролю за якістю ліків у системі Державної інспекції з контролю за якістю лікарських засобів.