МОЗ про стан підготовки шкіл та садочків до нового навчального року
МОЗ про стан підготовки шкіл та садочків до нового навчального року

МОЗ про стан підготовки шкіл та садочків до нового навчального року

18:03, 05.09.2008
13 хв.

У частині навчальних закладів є проблеми з водою, освітленням, вентиляцією, недостатньо території і кількості площадок, навчальні приміщення обладнані без урахування анатомо-фізіологічних особливостей дітей...

Проблемам готовності навчальних закладів до нового 2008/2009 навчального року була присвячена селекторна нарада представників Санслужб України за участі Міністра охорони здоров`я України Василя Князевича. У вступному слові пан Князевич наголосив, що дані медичної статистики неухильно свідчать про негативну динаміку щодо погіршення здоров`я дитячого населення, тож заходи по забезпеченню вимог санітарного законодавства в навчальних закладах потребують особливої уваги.

У порівнянні з 2000 роком поширеність захворювань серед дітей від 0 до 14 років зросла на 14,3 %, а серед дітей 15-17 років - на 26,1 %. При цьому, у структурі поширеності захворювань дітей всіх вікових груп на першому місці знаходяться хвороби органів дихання (0-14 років - 52,7% та 15-17 років -33,6%), другому - травлення (7,3 і 10,0 відповідно). Трете, четверте і п`яте місця у дітей 0-14 років припадає на хвороби ендокринної системи, шкіри та підшкірної клітковини, інфекційні та паразитарні хвороби ( 4,7, 5,0 і 3,7 % відповідно), а у дітей 15-17 років - хвороби кістково-м`язової, ендокринної та нервової систем (8,6, 7,6 і 5,8 %).

Впродовж останніх п`ятнадцяти років в 3,3 рази збільшилась поширеність хвороб ендокринної системи та розладів живлення, майже втричі - новоутворень, в 2 рази - хвороб кістково-м`язової, сечостатевої систем, хвороб крові та кровотворних органів.

Відео дня

Значний вплив на формування здоров`я підростаючого покоління мають умови перебування та організація навчання і виховання дітей у навчальних закладах. За повідомленнями з регіонів, з першого вересня за шкільні парти сіли більше першокласників, ніж минулого року. Так, до київських шкіл прийдуть близько 22 тисяч шестирічок, тобто на 6 % більше. Виникає питання щодо спроможності існуючої мережі загальноосвітніх навчальних закладів забезпечити оптимальні умови виховання і навчання дітей. Аналогічний стан справ і у системі дошкільного виховання, де у минулому було допущено значне скорочення мережі дошкільних навчальних закладів. Поступове зростання народжуваності вимагає збільшення кількості дошкільних навчальних закладів. При цьому у закладах не повинен бути знижений рівень безпеки для життя і здоров`я дитини, рівень умов для гармонійного фізичного і психічного розвитку дитини під час виховання і підготовці до навчання у школі.

Виступаючи на нараді, в.о. першого заступника міністра, головного державного санітарного лікаря України Анатолій Пономаренка поінформував, що впродовж останніх шістнадцяти років мережа дошкільних навчальних закладів зменшена на 8347 (з 23652 в 1992 до 15305 у 2008 році). Проте охоплення дітей дошкільним вихованням збільшилось до 56 % (2000 р. - 40 %) і майже дорівнює рівню охоплення 1990 року (57 %). Незважаючи на поновлення роботи окремих дошкільних навчальних закладів (247 у 2007 році), минулого року відкрито 114 закладів у пристосованих приміщеннях, при відкритті 8 новозбудованих. Таким чином, охоплення дітей дошкільними навчальними закладами забезпечується за рахунок перевантаження груп. За даними Міністерства освіти, найбільші рівні перевантаження груп у зареєстровані у м. Одесі (158 дітей виховуються на 100 місцях), м. Ужгород (147), м. Тернополі (143), м. Донецьку (139 дітей).

З метою забезпеченні дітей дошкільною освітою Міністерством освіти і науки розроблено проект Положення про дошкільний навчальний заклад-центр розвитку дитини, доопрацьований Міністерством охорони здоров`я. Цим документом планується дозволити відкривати групи, гуртки, курси з підготовки дітей дошкільного віку до навчання у школі при навчальних закладах або в інших приміщеннях, при дотриманні вимог санітарного законодавства. Аналогічно в пристосованих приміщеннях розпочалось відкриття у сільській місцевості шкіл-родин. Така ситуація потребує посиленого державного санітарно-епідеміологічного нагляду з боку спеціалістів з гігієни дітей та підлітків.

За статистичними даними, значна частина загальноосвітніх навчальних закладах України розташована у сільській місцевості (68,6 %). Дітей сільської місцевості обслуговують більшість шкіл І ступеня (92,4 %), І-ІІ ступеня (90,6 %), І-ІІІ (59,1 %) і навчально-виховних комплексів (67 %). Більша частина шкіл ІІ-ІІІ ступеню (89,6 %), гімназій (99,2), ліцеїв (91,6) і колегіумів (79,1) здійснюють освітню діяльність в міській місцевості.

Фахівці СЕС відзначили низку грубих порушень вимог санітарного законодавства щодо умов виховання та навчання в окремих навчальних закладах. Так, небезпечною для життя залишається загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 41 смт. Брюховичи м. Львову, територія якої поділена діючою залізничною колією, перегон Дубляни-Рясне-2 (діти щоденно багаторазово її переходять). Впродовж десяти років не поновлено будівництво нової школи, що тривало у 1992-1998 рр. Таким чином, питання не вирішується місцевою владою, і небезпека зберігається.

У частині шкіл країни у аварійний стан прийшли окремі навчальні приміщення. Так, державною санепідслужбою Івано-Франківської області заборонено експлуатацію аварійних майстерень, спортивних і актових залів в 9 загальноосвітніх навчальних закладах (сс. Кроилос, Годи-Добровідка, Дебеславці, Спас, Лука, Середнє, Борщів, Хлібичин, Троїця). У Львівській області заборонено експлуатацію аварійних приміщень частини корпусів 8 загальноосвітніх шкіл, у тому числі 4 шкіл І-ІІ ступеня (сс. Верен, Новини, Вороблячин, Нижня Яблунька) і 4 шкіл І-ІІІ ступеня (сс. Нежухів, Либохора, Дубаневичи, Забужжя). Значної уваги потребують навчальні заклади, що були підтоплені влітку поточного року, а саме у Закарпатській (3 дошкільні навчальні заклади сс. Р. Поле, Луг, Крива і 1 загальноосвітня школа с. Грушово), Львівській (24 загальноосвітні навчальні заклади), Івано-Франківській (45 загальноосвітніх шкіл), Тернопільській (2 школи сс. Устя Зелене, Устечко і 2 дошкільних навчальних закладів сс. Синьків, Устяі), Чернівецькій (26 дошкільних і 17 загальноосвітніх навчальних закладів) областях.

За оперативними даними державної санітарно-епідеміологічної служби, матеріально-технічна база загальноосвітніх навчальних закладів України залишається недостатньою. Планові завдання з підготовки до роботи в новому навчальному році виконуються не у повному обсязі, лише пункти, що не потребують суттєвих матеріальних витрат (60-75 %). Сьогодні, 5% (512) загальноосвітніх навчальних закладів не відповідають санітарним нормам за площею і набором приміщень (у Чернівецькій області - 8,4 % закладів, Тернопільській - 7,7, Закарпатській - 6,9, Івано-Франківській - 6,1, Вінницької - 3,4 тощо). Кожний десятий заклад (2019) потребує проведення капітального ремонту і реконструкції (Харківська область - 20,1 %, Кіровоградська - 17,6 %, Закарпатська - 17,1 % тощо).

Вкрай незадовільний матеріально-технічний стан шкіл-інтернатів. Наприклад, у Житомирській області потребують капітального ремонту 7 шкіл-інтернатів, Запорізькій - 9 тощо. У Вінницькій області одночасно з капітальним ремонтом необхідно передбачити реконструкцію 83 (8,3%) загальноосвітніх навчальних закладів, з них 53 розташовані у сільській місцевості, у Івано-Франківській - 86 (11,2 %) закладів, у тому числі 75 сільських.

Загальноосвітня школа-інтернат з поглибленим вивченням трудового навчання Тернопільської області працює без гарячої води у душових і умивальних, із закритим на ремонт впродовж трьох років спортивним залом. На ремонт закрито спортивний зал у Заліщицькій школі-інтернаті. Потребують капітального ремонту мережі водопостачання і каналізування у Гримайлівській санаторній школі-інтернаті, а також у Струсівській школі-інтернаті для дітей с серцево-судинною патологією.

В Запорізькій області впродовж восьми років реконструюється і капітально ремонтується Полтавська школа-інтернат Гуляйпільського району. При цьому, через грубі порушення санітарного законодавства державною санітарно-епідеміологічною службою не погоджено проект реконструкції (планові строки закінчення робіт минули у 2003 році).

Недостатньо вирішуються питання забезпечення учнів загальноосвітніх навчальних закладів доброякісною питною водою. Сьогодні, не забезпечені централізованим або локальним водопостачанням близько 22 % загальноосвітніх навчальних закладів країни, сільські (Вінницька область - 283 (28 %), Івано-Франківська - 166 (21,6 %), Львівська - 36, (2,6 %) тощо). Так, у Львівській області, останніми роками Золочівською, Сколівською райдержадміністраціями зовсім не виділялись цільові кошти на фінансування будівництва локальних джерел водопостачання у 21 (34,4 %) і 11 (14,5 %) школах відповідно.

Окремі школи працюють на привозній воді (Дніпропетровська область - 91 загальноосвітній навчальний заклад, Одеська - 73, Житомирська - 16 тощо). До 40 % ( 8246) закладів каналізовані на вигріб, а 5,2 % (1082) - не каналізовані навіть на вигріб. Так, каналізовані на вигріб 711 (71 %) загальноосвітніх навчальних закладів Вінницької області, 388 (50,5 %) закладів Івано-Франківської області. З пічним опаленням працюють 12,0 % (2487) закладів України (Вінницька область - 204, Івано-Франківська - 134, Львівська - 35, Волинська - 31 тощо).

В порушення ст. 20 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя України" у частині навчальних закладів: недостатньо території та кількості майданчиків, рекреаційних зон; відсутній необхідний набор навчальних приміщень і рекреацій; недостатньо навчальних площ і кубатури навчальних приміщень; значно знижено рівень природного та штучного освітлення на робочих місцях; недостатня вентиляція; навчальні приміщення обладнані без врахування анатомо-фізіологічних особливостей дітей. В закладах зберігається дефіцит дитячих і шкільних меблів, спортивного інвентарю і обладнання тощо.

В 12,2 % загальноосвітніх навчальних закладах відсутні спортивні майданчики і стадіони (Івано-Франківська область - 90 (11,7 %) тощо). В 24,8 % закладів немає спортивних залів, спортивних та ігрових кімнат (Івано-Франківська - 192 (25 %) заклади тощо). В закладах зберігається дефіцит учбових меблів - 50-75% (Закарпатська область - 54 %, Івано-Франківська - 47 %, Запорізька - 50 тощо).

Порушення вимог санітарного законодавства реєструються при обладнанні та експлуатації частини кабінетів комп`ютерної техніки, майстерень (9,3 %).

Негативний вплив на стан фізичного і психічного здоров`я дітей здійснює значне навчальне навантаження впродовж дня та тижня, що нерідко посилюється незадовільним мікрокліматом у колективі, а також недостатнім харчування дитини під час навчального процесу.

Частина сільських шкіл працюють без харчоблоків. Окремі харчоблоки не відповідають вимогам санітарного законодавства за площею і набором приміщень, працюють без холодної протічної води (Вінницька область - 101 (10 %) загальноосвітніх навчальних закладів, Івано-Франківська - 109 (14,2 %) тощо).

За результатами лабораторних досліджень щодо безпеки харчування для здоров`я дітей, державною санітарно-епідеміологічною службою встановлено, що у загальноосвітніх навчальних закладах було виготовлено 2,8 % готових страв з бактеріологічним забрудненням (м. Київ - 8,7 %, Рівненська область - 6,3%), а в 10,6 % страв встановлено зниження енергетичної цінності у порівнянні з меню-розкладом. Крім того, у загальноосвітніх навчальних закладах не проводиться штучна С-вітамінізація готових страв, що не дозволяє підтримувати на необхідному рівні резистентність дітей до простудних хвороб. Умовно-патогенну і санітарно-показову мікрофлору було знайдено в 3,6 % змивів з рук і санітарного одягу працівників їдалень(харчоблоків, буфетів), кухонного та столового посуду, технологічного обладнання (Вінницька область - 6,8 %, м. Київ - 7,6).

Впродовж минулого навчального року, державною санітарно-епідеміологічною службою накладено 12831 штраф на осіб відповідальних за додержання вимог санітарного законодавства, що на 14 % перевищує кількість штрафів у минулому році. Винесено 8918 постанов про тимчасове припинення експлуатації загальноосвітніх навчальних закладів (на 18,2 % більше). Постійно припинено експлуатацію 32 закладів (2006/2007 рік - 102), у тому числі у Вінницькій - 21, Львівська - 5, Черкаська - 4, м. Київ - 2. За порушення вимог санітарних норм усунуто від роботи 17269 працівників закладів (2006/2007 рік - 16068). Накладено 30 фінансових санкцій (Львівська область - 28, Черкаська - 2).

Впродовж 2007/2008 навчального року виникли 9 спалахів гострих кишкових інфекцій в дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладах семі областей (Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Рівненської, Черкаської), під час яких потерпіло 156 осіб, утому числі 127 дітей. Так, у дошкільному навчальному закладі Донецької і загальноосвітній школі-інтернаті Запорізької областей захворіли на дизентерію Зонне 64 дитини та 8 дорослих. Причинами спалахів стали грубі порушення протиепідемічних заходів працівниками закладів.

Після повені залишаються закритими: 2 дошкільні навчальних заклади Закарпатської області (сс. Луг, Крива); 7 загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступеня Івано-Франківської області (сс. Годи-Добровідка, Дебеславці, Спас, Лука, Середнє, Борщів, Хлібичин, Троїця); 2 дошкільних навчальних закладів Тернопільської області (с. Устя, смт. Коропець); 11 дошкільних навчальних закладів Чернівецької області.

Всі зазначені факти доведені представниками санслужб до відома місцевої влади, у компетенції якої і знаходиться вирішення зазначених проблем. Крім того, рекомендовано посилити контроль за виконанням постанови державного санітарного лікаря України від 02.09.2004 № 28 "Про заходи щодо забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя учнів загальноосвітніх навчальних закладів".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся