вакцинація / Фото: УНІАН

Якпоінформували УНІАН у МОЗ, вакцину закуповують приватні структури та розподіляють до аптек, враховуючи попит попередніх років.

Станом на сьогодні в Україні зареєстровані та дозволені до застосування такі вакцини для профілактики грипу із оновленим штамовим складом:

- ВАКСІГРИП Спліт - вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,25 мл № 1, № 10 або № 20; по 0,5 мл № 1, № 10, № 20 або № 50 в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою; по 5 мл (10 доз) у флаконах № 1 та № 10, виробництва Санофі Пастер С.А., Франція, заявник Санофі Пастер С.А., Франція;

Відео дня

- ДжіСі Флю Вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований), суспензія для ін’єкцій у попередньо наповнених шприцах по 0,5 мл та 0,25 мл № 1, № 10, виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея, заявник М.Біотек Лтд, Велика Британія.

Зараз обидві вакцини проходять контроль якості в Державному експертному центрі, який завершиться у найближчі тижні. Появу вакцин на ринку можна очікувати до кінця жовтня.

Читайте такожВ Україну йде "гонконзький" грип: у групі ризику - малі діти

Такі терміни спричинені датами подачі вакцин на реєстрацію від виробників. МОЗ зі свого боку дотримується необхідних процедур, щоб пересвідчитися у якості вакцин перш ніж вони потраплять до аптек.

Лікарі радять робити щеплення впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у сезоні 2016 – 2017 років в Україні циркулюватимуть штами грипу: А/California/7/2009, A/Hong Kong/4801/2014 та B/Brisbane/60/2008.

ВООЗ прогнозує штами вірусу, проти яких діятимуть вакцини, після аналізу минулорічної циркуляції. Тому вакцина захищає від усіх актуальних штамів, є безпечною та ефективною.