Фото: УНІАН

Київрада ініціює посилення відповідальності за куріння у заборонених місцях, за порушення законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення.

Читайте такожЩодесята смерть у світі зумовлена курінням - дослідження

Як передає кореспондент УНІАН, за направлення відповідного звернення до Кабінету міністрів України та Верховної Ради щодо прийняття відповідних рішень проголосували сьогодні на засіданні 92 із 98 зареєстрованих депутатів Київради.

Відео дня

За інформацією доповідаючої з питання депутата Алли Шлапак (фракція «Єдність»), проект напрацьовано, зокрема, у зв’язку з численними зверненнями киян щодо відкриття на перших поверхах житлових будинків кальянних барів та інших закладів ресторанного господарства, де у порушення чинного законодавства надають послуги з куріння кальянів та відбувається куріння тютюнових виробів й електронних сигарет.

У своєму зверненні Київрада пропонує внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та закон України “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення”, якими підвищити штрафи за правопорушення у сфері паління у заборонених місцях від 50 до 100 разів.

Читайте такожВ Австрії вводять заборону на продаж сигарет підліткам, які не досягли 18 років

“Ми пропонуємо відповідальність для фізичних осіб встановити на рівні 17 тис. грн; що стосується юридичних осіб, максимальна цифра — 20 тис. грн. І це, насправді, невисокі штрафи, у провідних країнах світу вони значно вищі. Наприклад, в гривневому еквіваленті в Ірландії такий штраф складає 86 тис. грн, в Азербайджані – від 10 до 25 тис. грн, у Франції – від 12 до 21 тис. грн, в Німеччині – 28 тис. грн. Лише розмір стягнення може стати суттєвим обмежувальним фактором у порушенні даної норми, бо саме мінімальні штрафи і створюють ті проблеми, які відчувають мешканці будинків, де розташовані заклади харчування, в яких можна палити, в тому числі кальяни”, - зазначила Шлапак.