ЮНИСЕФ: Полмиллиона детей пострадали от двухлетнего конфликта на востоке Украины – ЮНИСЕФ / REUTERS

Майже 600 тис. дітей залишилися на окупованій території України і майже 100 тис. проживають в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі.

Читайте такожВійськові дії на Донбасі зачіпають життя понад 580 тисяч українських дітей - ЮНІСЕФ

Про це на засіданні парламенту під час розгляду проекту закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей" (реєстраційний номер 3579) повідомив уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба, передає кореспондент УНІАН.

Відео дня

За ухвалення законопроекту у першому читанні проголосував 231 із 326 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

«Майже 12% дитячого населення України постраждало від окупації Криму, військової агресії з боку Росії на сході України. Майже 600 тисяч дітей залишились на окупованій території, майже 240 тисяч дітей на сьогодні є внутрішньо переміщеними особами, а також майже 100 тисяч дітей сьогодні проживають в зоні зіткнення», - наголосив Кулеба.

За його словами, тому необхідна зміна законодавства, і тому президент України вніс до парламенту даний законопроект.

Законопроектом пропонується внести зміни до закону України "Про основи національної безпеки України", передбачивши, що зростання небезпеки для життя і здоров'я цивільного населення, насамперед дітей, внаслідок військових дій чи збройних конфліктів; збільшення кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які виховуються в інтернатних закладах, а також сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, на сучасному етапі є одними з основних загроз національним інтересам і національній безпеці України.

Крім того, законопроектом вносяться зміни до закону України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", за якими забезпечення особливого піклування про дитину та реалізації її прав визначається як принцип внутрішньої політики. Також розширюється зміст основних засад внутрішньої політики у соціальній та гуманітарній сферах.