REUTERS

Сьогодні Уряд ухвалив постанову, що передбачає запровадження перехідного періоду для завершення процесу закупівлі лікарських засобів, повідомили УНІАН у МОЗ.

Читайте такожМіжнародні організації "заощадили" Україні гроші на закупівлі ліків, просто знизивши необхідні квоти - експерт

Міністерство охорони здоров’я України розробило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року № 333». Мета документу – надати закладам і установам охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, перехідний період для завершення процедури закупівлі лікарських засобів, що були розпочаті в поточному періоді відповідно до порядку та вимог, що діяли на той час.

Відео дня

Постанова передбачає перенесення на 1 вересня 2017 року вимоги щодо здійснення замовниками процедури закупівель лікарських засобів, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні та включені до Національного переліку основних лікарських засобів.

Крім того, з 1 січня 2018 року запрацює вимога щодо першочергового обов’язкового задоволення 100% потреби в лікарських засобах, включених до Національного переліку основних лікарських засобів, для можливості здійснення закупівлі лікарських засобів, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні і не включені до Національного переліку основних лікарських засобів.

Постанова передбачає також виправлення технічних помилок у тексті, перегляду форм випуску та сили дії деяких лікарських засобів у новій редакції Національного переліку основних лікарських засобів.

МОЗ України підготувало наказ «Про затвердження Порядку визначення обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів» з метою раціонального планування потреби закладів охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, та ефективності витрат бюджетних коштів при закупівлі та відшкодуванні вартості лікарських засобів.

Читайте такожУкраїнські лікарні повертають прострочені ліки, закуплені міжнародними організаціями

Також міністерство розробило проект наказу «Про затвердження Положення про застосування Національного переліку основних лікарських засобів під час організації процесу забезпечення населення лікарськими засобами в закладах і установах охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів».