Понеділок,
21 серпня 2017
Наші спільноти

Чи вистачає вашому організму заліза... Тест

Допоможуть дієта та вітаміни

 Ослабленому довгими зимовими холодами організму іноді не вистачає заліза. Звідси виникають весняна слабкість, часті застуди. Протестуйте себе на дефіцит заліза, і якщо він підтвердиться, почніть приймати відповідні препарати. Природно, заздалегідь  проконсультувавшись у лікаря.

1. Швидко втомлюєтеся, погано переносите звичні навантаження?

2. Знизилася працездатність?

3. Стали неуважні, розсіяні, важко зосередитися?

4. Скаржитеся на запаморочення і головний біль?

Читайте по темі: Вино від анемії

5. Після підйому по сходах, прогулянки швидким кроком, розминки у фітнес-клубі перехоплює дихання, б`ється серце?

6. Багато нервуєте, страждаєте безсонням?

7. Темніє в очах, перед ними з`являються чорні крапки?

8. Турбує відчуття оніміння в руках і ногах (поколювання або повзання мурашок)?

9. Легко підхоплюєте застуду?

10. Шкіра бліда і суха, з сіруватим або жовтянистим відтінком, на щоках і губах – ні кровинки?

11. Порепалася шкіра в куточках рота, на руках і ногах?

12. Волосся потьмяніло, стало випадати і сіктися?

13. Нігті легко ламаються, поцятковані поперечними і поздовжніми рисками?

14. У вас рясні і затяжні місячні?

15. Змінилися смакові пристрасті: тягне погризти крейду (вугілля, суху крупу), подихати запахами клею (лаку, фарби, бензину, гасу, вихлопних газів)?

16. Рідко буваєте на свіжому повітрі?

17. Сидете на молочно-рослинній дієті?

18. Страждаєте виразковою хворобою, гастритом, гемороєм?

Відповідь «так» на 3-5 питань.

У вас прихований дефіцит заліза. Налягайте на яловичину, яловичу печінку і інші субпродукти, яєчні жовтки, гриби, гречку, вівсянку, соєві боби, горох, яблука, шпинат, щавель, зелене листя салату, капусту, буряк, моркву, редиску, родзинки, інжир, курагу, чорнослив, апельсини, мандарини, какао, горіхи.

  У критичні дні приймайте комплексні залізовмісні препарати. Скільки б ви не з`їли м`яса, в кров (дорослої людини) потрапить за добу тільки близько 2,5 міліграма заліза – більше організм засвоїти не в змозі. А з препаратів всмоктується в 15-20 разів більше: у поєднанні з дієтою  вони дають добрий результат.

Врахуйте, що залізо погано засвоюється: з телятини – лише на 22 відсотки, риби – на 10 відсотків, а з рослинних продуктів – і того менше. У крупах, хлібі і овочах присутні фосфати і фітини, що перешкоджають всмоктуванню цього макроелемента: з рису і шпинату в організм поступає всього 1 відсоток заліза, кукурудзи і квасолі – 3 відсотки, з соєвих бобів – 7 відсотків.

Відповідь «так» на 5-10 питань.

Вам явно не вистачає заліза – терміново здайте аналіз крові! Потреба в ньому у чоловіків – 10 міліграм в день, у жінок – 15–18 міліграм, під час вагітності – 35–40 міліграм, годування грудьми – 30–33 міліграми. Збільшіть базову дозу в 1,5–2 рази, якщо займаєтеся професійним спортом, альпінізмом, дайвингом, палите, працюєте з речовинами, що шкідливо діють на кровотворення (бензолом, аніліном, свинцем). Більше заліза повинне поступати в організм при постійній, хай і невеликій кровотечі (на тлі геморою або при порушенні менструального циклу).

Оскільки цей елемент краще всього засвоюється в кислому середовищі, запивайте залізовмісні комплекси кислим соком (грейпфрутовим, апельсиновим, лимонним, гранатовим, яблучним), відваром шипшини, журавлинним морсом, але ніколи – лужною мінералкою (Єсентуки-4, Славяновськая, Смирновская) і молоком. Якщо заливати ним гречану кашу і готувати на ньому вівсянку, жодного міліграма заліза з цих страв не перейде в кров. Той же ефект дають яйця і міцний чай – танін, що входить в його склад, гальмує всмоктування так необхідного вам елементу.

Відповідь «так» на 11-18 питань.

У вас всі ознаки анемії – поспішите до лікаря! Крім аналізу на гемоглобін необхідні дослідження шлункового соку, сечі і калу на приховану кров, консультації гастроентеролога і гінеколога. При деяких захворюваннях, наприклад, синдромі роздратованого кишечника, коли його перистальтика посилюється, залізо не встигає пройти необхідні перетворення і всмоктатися. Воно проскакує транзитом через травну систему і виводиться з організму незасвоєним.

Те ж саме відбувається при прийомі антацидних засобів (застосовуються при печії, відрижці, гиперацидном гастриті) і зниженій кислотності шлункового соку. Що менше кислоти в шлунку, то гірше всмоктується залізо. Для поліпшення цього процесу фахівець призначить розчин соляної кислоти або кислу мінеральну воду. Щоб примхливий елемент краще засвоївся, необхідна присутність міді і допомога цілого ряду вітамінів - В5, В6, С і фолієвої кислоти.

pravda.ru

Читайте про найважливіші та найцікавіші події в УНІАН Telegram та Viber
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Читайте також
Новини партнерів
loading...

Чи подобається Вам новий сайт?
Залиште свою думку