ВООЗ активізує зусилля по боротьбі зі стійким до ліків туберкульозом
ВООЗ активізує зусилля по боротьбі зі стійким до ліків туберкульозом

ВООЗ активізує зусилля по боротьбі зі стійким до ліків туберкульозом

12:35, 06.04.2009
4 хв.

В усьому світі лише 3% людей, які щорічно хворіють цією формою туберкульозу, отримують лікування у відповідності до рекомендацій ВООЗ...

Міністри охорони здоров`я країн з найважчим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу (ТБ) згодні провести ряд дій для активізації зусиль, спрямованих на те, щоб зупинити і повернути назад розвиток глобальної епідемії цієї хвороби.

На триденній нараді, організованій Всесвітньою організацією охорони здоров`я, до глобальних лідерів, включаючи Генерального директора ВООЗ д-ра Маргарет Чен та Співголову Фонду Білла і Мелінди Гейтс пана Білла Гейтса, приєдналися Віце-прем`єр Держради Китайської Народної Республіки Лі Кецян, а також міністри і представники високого рівня з 27 країн.

Наприкінці першого дня наради присутні представники урядів випустили Заклик до дій. У Заклику до дій, який був підтриманий високопоставленими представниками міжнародних організацій у галузі охорони здоров`я і надання допомоги та неурядових організацій, стверджується, що всі країни будуть докладати зусиль:

Відео дня

• щодо забезпечення загального доступу до діагностуванню та лікуванню М/ШЛУ-ТБ (туберкульозу з множинною або широкою лікарською стійкістю) до 2015 року;

• з усунення фінансових бар`єрів на шляху отримання медичної допомоги при ТБ;

• з розвитку всебічної структури по веденню та лікуванню М/ШЛУ-ТБ;

• з підготовки та направлення достатньої кількості медичних працівників;

• щодо посилення лабораторних систем;

• щодо забезпечення співпраці між усіма партнерами;

• з розробки та проведення стратегій по боротьбі з інфекціями, що передаються повітряним шляхом;

• щодо забезпечення достатніх резервних запасів високоякісних протитуберкульозних ліків;

• щодо посилення механізмів, що забезпечують наявність і регулювання протитуберкульозних ліків;

• щодо забезпечення включення до стратегії і планів інформаційно-пропагандистської діяльності, комунікації та соціальної мобілізації;

• з розвитку нових методик, необхідних для боротьби з М/ШЛУ-ТБ.

Віце-прем`єр Китаю Лі Кецян зазначив, що Китай буде працювати разом з усім світом над поліпшенням боротьби з ТБ. Стосовно лікарсько-стійкого ТБ він заявив, що "Китайський уряд посилить роботу з профілактики та лікування".

Генеральний директор ВООЗ д-р Маргарет Чен заявила, що профілактика та ведення сталого ТБ є глобальним обов`язком охорони здоров`я. "Нам необхідна політична увага на високому рівні, тому що національні програми по ТБ не можуть самостійно протистояти цим новим загрозам. Проблема стала занадто великою", - сказала вона.

Пан Білл Гейтс закликав усі країни до інвестицій в інноваційні способи боротьби з ТБ. "Кожна країна, незалежно від того, страждає вона від ТБ чи ні, має усвідомлювати терміновість. Кожна країна, незалежно від того, чи має вона високотехнологічну економіку чи ні, здатна на інновації. І кожна країна може адаптувати свої системи для використання кращих інновацій інших країн. "

Заклик до дій сигналізує про великий крок на шляху до координованого планування профілактики, лікування та догляду при М/ШЛУ-ТБ і про відданість забезпеченню загального доступу пацієнтів до діагностування та лікування МЛУ-ТБ до 2015 року.

В наступні два дні учасники наради розглянули технічні наслідки закликів до дії для урядів та зацікавлених сторін.

На чотири країни з присутніх на цьому триденним симпозиумі - Індію, Китай, Російську Федерацію та Південну Африку - припадає 60% випадків захворювання МЛУ-ТБ у всьому світі. Ці країни розширили своє фінансування боротьби з ТБ. Тим не менш, за наявними даними, в усьому світі лише 3% з півмільйона людей, які щорічно захворюють МЛУ-ТБ, отримує лікування у відповідності з керівними принципами ВООЗ.

Учасники наради прийняли зобов`язання сприяти мобілізації як з внутрішніх, так і з міжнародних ресурсів 15 мільярдів доларів США, які, за оцінками, необхідні для фінансування відповідних дій на ТБ і М/ШЛУ-ТБ, і закликали розширити інвестиції в наукові дослідження і розробки нових діагностичних заходів, ліків і вакцин від ТБ. Вони звернулися з проханням до ВООЗ та Партнерства "Зупинити ТБ" забезпечити необхідну технічну підтримку для виконання планів відповідних дій на М/ШЛУ-ТБ.

Очікується, що ці додаткові зобов`язання нададуть значного поштовху в цих та інших країнах в напрямі порятунку життів, забезпечення допомоги для нужденних людей і "перекриття клапану" на шляху подальшого виникнення М/ШЛУ-ТБ.

who.int

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся