Про що свідчать збільшені лімфовузли
Про що свідчать збільшені лімфовузли

Про що свідчать збільшені лімфовузли

13:34, 14.04.2009
5 хв.

У кожної людини в організмі від 400 до 1000 лімфатичних вузлів - в них дозрівають імунні клітини... Найскладніше з вузлами, розташованими глибоко в черевній або грудній порожнині...

Стародавні греки виявили, що в людському телі, окрім червоної рідини циркулює ще й прозора, і назвали її лімфою, що в перекладі з грецького означає «чиста вода, волога». Лімфа тече по лімфатичних судинах, які пронизують увесь наш організм. На шляху лімфатичних судин розташовані лімфатичні вузли. Для чого вони потрібні?

Відфільтруйте це негайно

Відео дня

У кожної людини в організмі від 400 до 1000 лімфатичних вузлів. Вони розташовані в ямках на згинах кінцівок, на шиї, під щелепою, в грудній і черевній порожнинах. У них дозрівають імунні клітини. Кожен вузол цілодобово безперервно «збирає» лімфу з певної ділянки і фільтрує її від шкідливих домішок. Ними можуть бути хвороботворні мікроорганізми, дефектні клітки, чужорідні білки.

Що ж відбувається з домішками, що залишилися в лімфовузлі? Їх атакують імунні клітини – макрофаги і в буквальному розумінні з`їдають ворога. Проте якщо навантаження на вузол велике (наприклад, в тканинах, від яких тече лімфа, виникло запалення), для нього це не проходить безслідно: вузол більшає і запалюється. Коли хвороба пройде, лімфатичний вузол зменшиться, але тепер назавжди залишиться трохи щільнішим.

Скільки сердець у жаби

Рідка частина крові просочується з капілярів в міжклітинні простори, утворюючи лімфу. Вона омиває тканини, а потім вже збирається в лімфатичні судини, які повертають її у вени. У деяких тварин, наприклад, у риб, амфібій, рептилій і птахів, під шкірою знаходяться особливі структури, які називають «лімфатичними серцями», - в них є м`язи, які скорочуються і проштовхують рідину в одному напрямі. У людини таких «сердець» немає.

У маленьких дітей, які ще нічим не встигли перехворіти в своєму житті, лімфатичні вузли неможливо промацати під шкірою, настільки вони м`які і крихітні. Але хто з нас, дорослих, незнайомий хоча б із застудою? Тому наші лімфовузли можна знайти і помацати на шиї і під щелепою. У більшості людей, правда, на згинах кінцівок ці біологічні «фільтри» залишаються такими ж, як у немовлят - відшукати їх непросто, якщо на цій руці або нозі ніколи не було запалення. Найскладніше з вузлами, розташованими глибоко в черевній або грудній порожнині: їх не помацати і не побачити. Бувають випадки, коли навіть досвідчені фахівці приймають запалення лімфатичного вузла в животі за апендицит.

Про що розповість лімфовузол

Коли лікар промацує лімфатичні вузли, він звертає увагу на все: болісні чи ні, наскільки вони великі, чи спаяні між собою і з навколишніми тканинами. Ці характеристики можуть допомогти встановити точний діагноз.

Безболісне збільшення лімфовузлів називається лімфаденопатією і свідчить про те, що в найближчих тканинах ховається хвороба.

Хворобливе збільшення лімфатичного вузла (лімфаденіт) свідчить про те, що запалення відбувається у ньому самому. В цьому випадку біологічний «фільтр» не справляється зі шкідливими бактеріями (або імунітет слабкий, або інфекція особливо сильна) і піддається атаці з боку мікробів. Іноді справа доходить до нагноєння, що вельми небезпечно: гній може утворити флегмону - розлитися між шарами тканин (видалити його зможе тільки хірург).

Якщо лімфатичні вузли стають дуже щільними і зливаються в єдиний малорухливий комплекс, то лікар може запідозрити у пацієнта злоякісну пухлину.

Наші ракові клітини

У кожного з нас утворюється до 100 000 ракових клітин на добу - тобто тих, у яких через генетичні "вади" змінюють властивості, - від білків в оболонці до здатності безконтрольно розмножуватися. У них є ще одна особливість - вони легко відділяються від місця свого зародження і починають подорож по організму. Насамперед вони потрапляють в лімфатичну систему і тут же знешкоджуються в лімфатичних вузлах. При спадковій схильності до раку у людини утворюється стільки ж дефектних клітин, як і у будь-кого, але в організмі знижена здатність лімфовузлів їх фільтрувати, як і здатність імунних клітин знаходити їх в тканинах і знищувати.

Коли знижений імунітет

При ангіні відбувається локальна лімфаденопатія у ділянці шиї, а при захворюваннях, що передаються статевим шляхом, - в паховій ділянці. Проте деякі хвороби викликають генералізоване (тобто, повсюдне) збільшення лімфатичних вузлів. Так відбувається, наприклад, при СНІДі. З одного боку це добра ознака - імунітет активно бореться з небезпечним вірусом імунодефіциту, а з іншого боку - один з симптомів страшної хвороби. Імунітет слабшає, і лімфатичні вузли втрачають здатність боротися з хвороботворними бактеріями і раковими клітинами. Хворі з ВІЛ-інфекцією можуть загинути, але не від самого вірусу, а від супутніх інфекцій і пухлин.

medportal.ru

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся