УНІАН

Старт кампанії з вибору лікаря первинної допомоги почнеться з квітня 2018 року.

Читайте такожВ Україні хочуть заборонити цілителів і народну медицину

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Відео дня

У повідомленні сказано, що до квітня підписання декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

«Це зроблено для того, щоб лікарі мали час навчитися користуватися функціоналом медичної інформаційної системи, а також для тестування центрального компонента електронної системи охорони здоров’я», - зазначають у МОЗ.

У повідомленні також сказано, що комунальні заклади первинної допомоги у 2018 році мають реорганізуватися у некомерційні комунальні підприємства.

При цьому зазначається, що лише медичні заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету.

У МОЗ вказують, що у 2018 році комунальні заклади первинної допомоги мають забезпечити комп’ютеризацію, обрати Медичну інформаційну систему (МІС) та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, отримати електронні цифрові підписи для закладу та лікарів.

Читайте такожУряд визначив, як розраховуватиметься вартість медичного обслуговування

Також необхідно «привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до Табелю технічного оснащення, забезпечити надання Першої медичної допомоги (ПМД) у вихідні, свята та для заміни основного лікаря у відпустці, на лікарняному чи під час підвищення кваліфікації».

За даними МОЗ, у січні буде оголошено конкурс на посаду голови Національної служби здоров’я України, і «до липня НСЗУ буде утворена та розпочне роботу».

Як відомо, з початку року в Україні стартувала реформа медичної сфери.

Читайте такожНова система охорони здоров’я в Україні буде подібна до британської та іспанської - Супрун

Реформа розпочалась з первинної ланки медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. За даними МОЗ, усі послуги, які надають ці лікарі, будуть 100% покриватися з державного бюджету.

З 2018 року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракти з НСЗУ, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю — щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір.