фото УНІАН

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що у 9 регіонах України виникли проблеми з розподіленням коштів за програмою "Доступні ліки".

Читайте такожГройсман знову пообіцяв, що в бюджеті-2018 збільшать фінансування програми "Доступні ліки"

Як повідомила прес-служба Кабінету міністрів, про це глава уряду сказав під час спеціальної наради, присвяченої ситуації, що склалася навколо реалізації урядової ініціативи.

Відео дня

«У нас сталася дивна ситуація. Ми розробили програму, виділили 1 млрд грн коштів, передбачили механізми, а люди не мають доступу до ліків», - сказав Гройсман.

Він підкреслив, що кошти на реалізацію програмних заходів надійшли на місця ще 4 січня – відповідно до закону України «Про Державний бюджет на 2018 рік».

При цьому, за інформацією Держказначейства, гроші розподілені лише в 14 областях, а в 9 регіонах є проблеми.

Тож глава уряду підкреслив, що вимагає ретельно розслідувати кожен випадок неналежного виконання урядової програми, і закликав керівництво Міністерства охорони здоров’я та Державної казначейської служби долучитися до цієї роботи.

Прем’єр-міністр звернув увагу, що наступним кроком в реалізації програми стане її поглиблення – як по лінії розширення номенклатури ліків, так і розширення географії аптек – учасниць програми.

Читайте такожГройсману потрібні фахівці для проведення медичної реформи

Також глава уряду запропонував вести постійний щомісячний моніторинг виконання програми з постійним інформуванням керівництва уряду, а також провести опитування людей – учасників програми з метою загального покращання ініціативи.

Як відомо, програма «Доступні ліки» стартувала за ініціативи Кабінету міністрів у квітні 2017 року. Першими трьома програмними нозологіями стали захворювання серцево-судинної системи, діабет та астма. В 2017 році уряд виділив на реалізацію програми загалом більш як 700 млн грн. За інформацією МОЗ, минулого року за програмою відпускалися 198 препаратів, кількість виробників – учасників програми перевищила 50, а кількість аптек – учасниць програми перевищила 6,7 тис. Майже 14 млн пацієнтів отримали ліки безкоштовно або з невеликою доплатою.