УНИАН

Медики розповіли про найтравматичніші види зимових розваг українців.

Сезон зимових катань у дітей втричі збільшив кількість пацієнтів у травмпунктах української столиці. Стихійні гірки малюки облаштовують у кожному місті і нерідко обирають ризиковані місця біля річок чи доріг, пише ТСН.

На одній із київських гірок у спальному районі за дітьми доглядають батьки, бо вона розташована впритул до дороги зі жвавим транспортним рухом. Тому матері  відправляють дітлахів згори, а татусі відловлюють їх внизу, для чого стоять стіною перед дорогою. "Всіх підряд ловимо", - кажуть ті, хто запобігає вильоту санчат під колеса автомобілів.

Відео дня

Читайте такожЯк уберегтися від травм в ожеледицю

Зимові розваги без батьківського нагляду ледь не завершилися трагедією в селі Рахнів на Вінничині. Артем Шевчук пішов кататися зі своїм 4-річним братиком на гірку поблизу річки, і санчата винесли малого Максимка прямо на тонку кригу.

"Я збіг і казав, щоб він не злазив з санів, але він зліз і проломився. Я зліз, даю йому руку, але він вже не реагував на мене, я заліз за ним у воду і виніс на ту сторону", - розповів хлопець. Мама чотири доби просиділа з меншим сином у реанімації, нарешті його стан медики оцінили задовільно.

Читайте такожЗ'ясовано причину раптової смерті 10-річної дівчинки після плавання у басейні у Львові

Щоразу, коли випадає багато снігу, відділення травматології переповнені. Найбільше пацієнтів після вихідних.

Лікарі створили свій рейтинг найнебезпечніших зимових розваг. На першому місці катання на пластмасових дисках. На другому - санки, бо ними все ж можна керувати, якщо з’їжджати правильно.

"Коли діти катаються самостійно, на шляху зустрічається якась перепона – діти отримують серйозні травми. Як правило, це переломи стегон", - каже травматолог Олександр Мухопад. Третє місце в рейтингу посіли лижі, але тільки тому, що кататися на них без нагляду просто нема де. Гірка має бути спеціально облаштованою, а за спуском спостерігати та керувати інструктор.

Загалом медики наголошують, що зимові розваги на свіжому повітрі є насамперед веселими і корисними. Але найкраще це робити під наглядом дорослих.