Україна є однією із 25 країн світу з найвищими показниками суїцидів / pixabay.com

Україна увійшла у список країн з найвищими показниками суїцидів.

Як повідомили УНІАН у МОЗ, в Україні буде реалізовано проект «Лінія життя. Україна» у рамках якого працюватиме національна телефонна гаряча лінія для емоційної підтримки та запобігання самогубству.

У МОЗ заявили, що Україна є однією із 25 країн світу з найвищими показниками суїцидів, водночас, наші показники є одними із найвищих у Європі. Військовий конфлікт на Сході країни посилює емоційну кризу. 

Відео дня

Читайте такожНайуразливіші для "груп смерті" - підлітки у віці 13-17 років

У відомстві поінформували, що проект очолив Піт Шмігель - колишній генеральний директор громадської організації «LifelineAustralia» – гарячої лінії, яка щороку надавала емоційну підтримку понад 1 млн австралійців. 

«У Австралії завдяки роботі національної гарячої лінії вдається рятувати 50 тисяч життів щороку. Ми впевнені, що створення такої лінії тут допоможе врятувати життя багатьом українцям. Коли українці в кризовому стані телефонуватимуть у «Лінію життя», ми хочемо, щоб вони знали, що до них віднесуться з повагою, їх вислухають і почують (на жаль, іноді слухати і чути – це різні речі), підтримають, що їхня ситуація не є безнадійною і в подальшому їм є куди звернутись за допомогою. Ці невеликі акти співчуття часто рятують життя», – сказав Шмігель.

На сьогодні учасники проекту розробляють оперативний план і співпрацюють з міжнародними доноськими співтовариствами щодо можливих форм підтримки. 

Читайте такожВР вводить кримінальну відповідальність за сприяння вчиненню самогубства

Найкращі світові практики організації подібної гарячої лінії зводяться до таких елементів: робота в режимі 24/7/365 (24 години на добу, 7 днів на тиждень, 365 днів на рік), безкоштовні дзвінки, анонімність, максимальна емпатія до клієнта, грунтовне навчання персоналу і створення єдиної національної системи з одним контактним номером.