Медики з`ясували, що всупереч суспільним переконанням і марновірствам фаза повного Місяця не впливає на результат хірургічних операцій на серці. Про це пишуть фахівці Клівлендського медичного центру в журналі Anesthesiology.

Підставою для дослідження послужили забобони людей, переконаних, що фази місяця можуть впливати на самопочуття людей.

Учені проаналізували 18 тисяч випадків операцій на серці, в ході яких потік крові прямує по новій артерії, проведених з 1993 по 2006 рік в Клівлендському медичному центрі.

Відео дня

Автори статті за допомогою своїх колег намагалися виявити вплив фази повного Місяця на ризики смерті пацієнтів під час операції, серцевих нападів відразу після операції, ймовірність занесеня інфекції і інших чинників.

"Не існує наукових обгрунтувань легендам про вплив Місяця на самопочуття людей, тому ми і не сподівалися виявити ніяких закономірностей, пов`язаних з циклом місячних фаз. Проте в науці прийнято перш за все досліджувати, а не робити висновки, тому ми і провели таке дослідження", - сказав Башур, слова якого наводить Live Science.

Учені не виявили ніякого взаємозв`язку між фазами місяця і успішністю операцій. Крім того, учені встановили, що час доби, день тижня і пора року також не роблять впливу на успішність операцій.

newsland.ru