Ковбасний  цех поряд із паличкою Коха, або як «медична мафія» ділить Крим
Ковбасний цех поряд із паличкою Коха, або як «медична мафія» ділить Крим

Ковбасний цех поряд із паличкою Коха, або як «медична мафія» ділить Крим

08:52, 29.05.2007
7 хв.

Україна вже кілька років поспіль стабільно посідає друге місце в Європі за кількостю випадків захворювання на туберкульоз. При цьому, на фоні зростання захворюваності в країні, невпинно скорочується кількість місць для лікування недуги...

Україна вже кілька років поспіль стабільно посідає друге місце в Європі (після Росії) за кількостю випадків захворювання туберкульозом. При цьому, на фоні зростання захворюваності в країні, невпинно скорочується кількість місць для лікування недуги - у довгострокову аренду різним комерційним структурам передаються цілі санаторії, спеціалізовані на лікуванні туберкульозу.

До Криму, як відомо, ось вже кілька століть поспіль їдуть лікуватися хворі на туберкульоз люди. Це й недивно, ажде клімат Південного берега Криму як найкраще краще підходить для лікування туберкульозу. В спадок від СРСР півострів отримав мережу спеціалізованих на лікуванні туберкульозу медустанов. За лікувальним напрямком курорти Південного берега не мали аналогів у далекому зарубіжжі! Але останні декілька років ця унікальна спадщина зазнає атак комерсантів і місцевих рад. Зазіхання на території розташованих в прибережній зоні санаторіїв подібні до стихійного лиха. Якщо цей процес не зупинити, то, не виключено, що через кілька років у Криму ніде буде лікуватися від туберкульозу не лише іноземцям, а навіть українцям.

Дерибан і там, і тут

Відео дня

Скільки протитуберкульозних санаторіїв було в Криму після розвалу СРСР, зараз важко підрахувати. В усякому разі, представникам Міністерства охорони здоров`я Криму було важко відповісти на це питання. За словами головного фтизіатра МОЗ АРК Євгенія Охоти, нині в Криму 13 протитуберкульозних санаторіїв перебувають у підпорядкуванні Міністерства охорони здоров`я України, ще 3 санаторії – в підпорядкуванні МОЗ Кримської автономії (серед них і санаторій «Симеїз»).

Не так давно в Криму вибухнуло відразу декілька земельних скандалів, пов`язаних з медустановами. Так, гектара землі мало не позбувся протитуберкульозний санаторій для дорослих «Долосси» (земля санаторію була передана одній з комерційних фірм, але дерибан не вдався – втрутилася прокуратура), без 6 гектарів землі мало не залишився дитячий протитуберкульозний санаторій ім. Боброва в Алупці (єдиний в Україні, де оперують і здійснюють реабілітацію дітей, котрі страждають на кістковий туберкульоз!). Благо, журналісти здійняли галас з приводу рішення алупкинських депутатів «відчикрижити» землі дитячого санаторію! Після перевірки низки публікацій, що з`явилися на цю тему в ЗМІ, тодішній прокурор Криму Віктор Шемчук вніс протест на рішення Алупкинської міськради. «Що стосується Алупки, то у них там взагалі унікальна ситуація. Не хотілося би вживати такі вирази, але купка тамтешніх депутатів творить, що в голову взбреде. Вони ухвалюють, наприклад, рішення про анулювання державного акту на землю, виданого держпідприємству, що перебуває у віданні Міністерства охорони здоров’я. Потім беруть і позбавляють цей дитячий санаторій 6 гектарів парку, плануючи «виручену землю» роздати під особисте котеджне і дачне будівництво. Це ж дурість несусвітня», - говорив тоді з приводу підприємливих алупкинських депутатів В.Шемчук (цитується з газети «Перша кримська»).

Головний фтизіатр Криму ситуацію навколо санаторію Боброва коментувати відмовився, пославшись на те, що медустанова перебуває в підкоренні МОЗ України, а не Криму. «Санаторій Боброва - це санаторій МОЗ України, ми не займаємося ним», - сказав головний кримський фтизіатр. Щодо інших санаторіїв, котрі опинилися в епіцентрі земельних скандалів, Є.Охота теж  не був особливо багатослівним. «Ні, це не моя компетенція, вони нам не підкоряються, тому я не можу тут що-небудь сказати», - зазначив головний фтизіатр МОЗ Криму. При цьому на питання, що відбувається з санаторіями, які перебувають у підпорядкуванні кримського МОЗ, Є.Охота заявив, що з ними все гаразд.

З головним фтизіатром півострова не згоден Леонід Пілунський - депутат парламенту Криму, лідер Кримської організації Народного Руху України. За його висловлюванням, зараз на півострові орудує «медична мафія», яка не без участі місцевих рад перерозподіляє землі і приміщення протитуберкульозних санаторіїв. «Відбувається цілеспрямоване знищення протитуберкульозних установ у Криму. І це буквально під час пандемії!.», - говорить Л.Пілунський.

Як приклад -  дитячий санаторій «Крим» в Алупці. «В 1999 році дитячий санаторій «Крим» в Алупці передається в підкорення протитуберкульозному санаторію «Симєїз» в Симєїзе, і три роки тому дитячий санаторій («Крим») продається!», - говорить депутат. Зараз на місці санаторію, розказує Л.Пілунський, триває будівництво, і це при тому, що передача санаторію комерційній фірмі здійснювалася без необхідних для цього документів. «Санаторій ліквідовано – продано. Там будують, здали вже дві будівлі під дахом, тобто, там немає жодних туберкульозних хворих. І це все відбувається з порушенням двох статей, зокрема, Закону про курорти», - відзначає депутат.

Накинули оком і на поліклініку

Зазіхання відбуваються не тільки на «золоті землі» лікувальних установ, розташованих на Південному березі, «під обстріл» потрапляють і медустанови в столиці Криму – в центрі Сімферополя земля теж недешева.

Наприклад, минулого року Сімферополь мало не позбувся міської протитуберкульозної поліклініки. Кримське МОЗ запропонувало впроваджувати так звану «Дот-стратегію. Замість єдиної протитуберкульозної поліклініки, розташованої в самому центрі Сімферополя, хворих на туберкульоз фтизіатрам було запропоновано лікувати за міжнародними стандартами, а саме - приймати їх у звичайних поліклініках. Л.Пілунський пояснює цю ініціативу МОЗ Криму зовсім не турботою про хворих. «Плювали вони на туберкульозних хворих! Протитуберкульозна поліклініка в Сімферополі - що це таке? Це двоповерхова будівля, близько двох тисяч квадратних метрів приміщення, генеральський будинок початку 20 століття, і близько двох гектарів землі в центрі міста», - говорить він.

Поліклініку громадськість поки що відстояла. Правда, після ажіотажу МОЗ Криму заявило, що ніхто поліклініку не збирався закривати. Так, просто ремонт хотіли провести.

До речі, щодо ремонту. Ось в обласній дитячій інфекційній лікарні, розказує Л.Пілунський, за паперами зроблено капітальний ремонт більш ніж на два мільйони доларів. А насправді в лікарні обвалюються стіни - капремонту там зроду не було - при цьому не так давно до медустанови зробили прибудову і відкрили ковбасний цех. І це поряд з інфекцією!

Загалом, «медична мафія» демонструє активність в Криму, і, схоже, простори її діяльності обмежуються не тільки протитуберкульозними санаторіями. «Всі головлікарі займаються бізнесом. Вони займаються розпродажем і знищенням санаторіїв у Криму, протитуберкульозних у тому числі. А зараз вони взялися за онкологію!», - говорить Л.Пілунський. To be continued?

Людмила СКІПІНА (Крим), спеціально для УНІАН.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся