Унікальну операцію провели американські медики. Вперше людині пересадили штучне серце, яке переганяє кров безперервно.

Американські вчені вперше імплантували людині унікальне штучне серце, яке не б`ється. До цього апарат тестували лише на тваринах.

"Піддослідним" пацієнтом став невиліковно хворий 55-річний мешканець Техасу Крейг Льюїс. З цим апаратом він прожив п`ять тижнів, але помер від ускладнень, не пов`язаних з операцією на серці.

Відео дня

Особливість штучного серця в тому, що воно переганяє кров безперервно: таким чином, у людини немає серцебиття, у неї неможливо виміряти пульс.

Цікаво, що коли після операції Льюїс лежав у лікарні та розмовляв з дружиною, прилади показували, що він перебуває у стані коми – так вони реагували на відсутність пульсу.

Щоб забезпечити нормальний кровотік, звичайні апарати штучного серця мають скорочуватися більше мільйона разів на день, через що вони часто ламаються. Тому і виникла потреба створити принципово новий імплантат.

Нове пристрій фактично прокручує кров, а не проганяє її за рахунок скорочень. Подібна система також дозволяє впоратися з утворенням тромбів і кровотечею, даючи більше можливостей для пацієнтів з прогресуючою стадією серцевої недостатності. Раніше у них було всього два виходи: штучне серце або запис у список очікування на трансплантацію органу. 

tsn.ua