Білоруські учені склали карту генів мікобактерій туберкульозу, циркулюючих на території Білорусі.

Досліджувався ген резистентності (стійкості) збудника туберкульозу до протитуберкульозного препарату рифампіцину. Причому штами мікобактерій цієї інфекції були виділені у хворих, що проживають у різних областях Білорусі. Було знайдено один штам мікроба, "вік" якого складає приблизно 50 років. Існує думка, що він є родоначальником циркулюючих нині в країні мікобактерій туберкульозу.

Порівняння будови цього гена показало, що існують три геногрупи мікробів туберкульозної інфекції, що розрізняються між собою залежно від місця мешкання хворого. Так, штами туберкульозу з Брестської області за своїю структурою ближчі до західно-європейських країн - Франції та Італії, а з Вітебської і Могильовської - до Росії і країн Азії. На території ж Мінська і Мінщини зустрічаються всі три геногрупи мікробів туберкульозу, відмічені в країні. Завдяки такому молекулярно-генетичному аналізу штамів туберкульозу можна встановити звідки "прийшла" інфекція.

Відео дня

В ході досліджень був також розроблений експрес-тест, який за мокротою може виявити наявність у пацієнта туберкульозу. Планується, що вже в найближчому майбутньому тест широко застосовуватиметься на практиці.

Подробности