У вівторок голова Київської обласної адміністрації Віра Ульянченко повідомила про звільнення начальника головного управління охорони здоров`я Ігоря Басистюка за "неефективне виконання своїх обов`язків".

Депутати облради пропонували звільнити також заступника губернатора з соціальних і гуманітарних питань Валерія Кондрука, проте обмежилися усуненням його від заняття сферою медицини в області.

Вчора, 2 жовтня, відбулося чергове засідання 13-ої сесії Київської обласної ради. До порядку денного було внесено більше двадцяти питань, проте вся увага депутатів була зосереджена на медицині. Такий інтерес пояснюється заявою Віри Ульянченко про звільнення 1 жовтня начальника головного управління охорони здоров`я Ігоря Басистюка. За словами губернатора, причиною його звільнення стало "неефективне виконання службових обов`язків".

Відео дня

Рішення глави обладміністрації депутати сприйняли мало не аплодисментами. "Ми добивалися цього вже близько року! Він довів галузь до ручки! Ліки для людей не купуються, гроші йдуть не за цільовим призначенням, - пояснив представник фракції "Нашої України" Володимир Федосєєв. – Із 22 млн. на безкоштовні медикаменти для чорнобильців на сьогоднішній день освоєно тільки два". Пан Басистюк на засіданні не прийшов, тому на всі запитання довелося  відповідати заступникові губернатора з соціальних і гуманітарних питань Валентину Кондруку, питання про звільнення якого також стояло на порядку денному.

Відповіді пана Кондрука зводилися до того, що "проблем, звичайно, вистачає, і за такі короткі терміни вирішити їх неможливо", що викликало ще більше обурення його колег. "Нічого нам тут політику розводити. Ти конкретно скажи, коли в районних лікарнях з`явиться хоча б вата", – обурювався, розмахуючи руками, один із депутатів.

Глава обладміністрації спробувала виручити свого заступника. Попросивши слова, Віра Ульянченко сказала, що "з цієї миті особисто займеться ситуацією з охорони здоров`я в області". При цьому вона додала, що вже веде переговори з головлікарями декількох районних лікарень із приводу заміщення посади голови управління охорони здоров`я, проте не стала називати імена. У допомогу губернаторові і майбутньому начальникові управління депутати вирішили створити чергову робочу групу. Валентина Кондрука усунули від вирішення питань медицини, залишивши в його розпорядженні тільки соціальні і гуманітарні проблеми області.

Зв`язатися з Ігорем Басистюком вчора не вдалося – телефонна лінія його приймальні протягом всього дня була зайнята. Проте за даними, він написав заяву про звільнення за власним бажанням і числиться тепер у резервному фонді адміністрації.

Обозреватель