Основні причини авітамінозу — неякісне і незбалансоване харчування, стреси, несприятлива екологічна обстановка, маленька кількість сонячного світла взимку, фізичні і емоційні навантаження, куріння і зловживання спиртним, а також перенесені взимку хвороби.

Головний засіб боротьби з нестачею вітамінів — збалансоване харчування, завдяки якому в організм поступають потрібні компоненти — білки, жири, вуглеводи. Забудь про їжу з фастфудів і розроби оптимальний режим харчування. Впродовж усього весняного періоду їж якомога більше овочів.

Відео дня

Корисними будуть і квашена капуста, і консервовані огірки і помідори. Не забувай про зелень, фрукти, як в свіжому, так і в замороженому вигляді. М`ясо птиці і риби краще запікати у фользі - так зберігається більше вітамінів. Саме у цих продуктах містяться вітаміни і амінокислоти, які легко засвоюються організмом і корисні для нього.

Проте пам`ятай, що з їжею не можна одержати необхідну добову норму всіх вітамінів і мікроелементів навіть при найбагатшому раціоні. Отже, потурбуйтеся про доповнення свого харчування вітамінним комплексом.

Зараз аптеки пропонують великий вибір полівітамінів. Вони бувають у вигляді пігулок, капсул, пластинок, драже, сиропів. Їх можна ковтати, розсмоктувати, жувати або розчиняти у воді.

Вибираючи вітаміни, звертай увагу також на вміст мікроелементів, таких як магній, залізо, калій, цинк, мідь, марганець. Вони також беруть активну участь в життєдіяльності організму. Не всі вітамінні комплекси можуть підходити для тебе, вибираючи їх, запитай поради у фахівця.

Фахівці говорять, що весняна депресія — поняття швидше надумане. Якщо ти весь час чимось зайнятий, тобі просто ніколи впадати в апатію. Підтримуй себе в тонусі: обов`язково висипайся, умій розслаблятися, займайся спортом або просто більше гуляй.