Капуста брокколі, приготована на пару, покращує роботу серця і зменшує пошкодження міокарду при недостатності кисню. Такого висновку дійшли американські учені в результаті експериментів на щурах.

Керівник дослідження професор Діпак Дас (Dipak Das) і його колеги з Університету Коннектикуту протягом місяця годували лабораторних щурів екстрактом брокколі. Після закінчення вказаного періоду вони досліджували роботу серця піддослідних тварин, порівнявши результати з контрольною групою тварин, що одержували звичайний корм. З`ясувалося, що серця щурів, які одержували брокколи краще функціонували, і були стійкіші до гіпоксії – недостачі кисню, що призводить до інфаркту.

На думку дослідників, захисний ефект брокколі пояснюється високим вмістом деяких речовин, зокрема сульфорафану, стимулюючих утворення тіоредоксину. Цей білок відіграє важливу роль у захисті клітин в умовах порушеного кровопостачання м`яза серця.

Відео дня

Захисна дія брокколі не обмежується профілактикою хвороб серця. Попередні дослідження показали, що ця капуста знижує ймовірність розвитку раку молочних залоз і передміхурової залози. За словами Даса, найбільший захисний ефект має капуста, приготована на пару, адже при тривалому кип`ятінні брокколі втрачає велику частину своїх корисних властивостей.

"24"