Погіршення пам`яті — одна з найпоширеніших скарг, починаючи з 45 років. Ці зміни багато в чому пояснюються гормональним дефіцитом, особливо нестачею гормонів щитовидної залози.

Як функціонує мозок людини, що відчуває дефіцит цих гормонів? У сірій речовині мозку, де формується думка, кров починає текти повільніше. У клітини поступає менше кисню і поживних речовин, мозок виснажується, пацієнт повільніше думає і рухається. Якщо пацієнт абсолютно позбавлений цих гормонів, його інтелект, пам`ять і навіть його емоції зникають. Якщо вчасно не поправити ситуацію, гіпотиреоз провокує швидке старіння кровоносних судин мозку, що роз`їдаються атеросклерозом. Більш того, при дефіциті гормонів щитовидної залози кількість зв`язків між клітинами мозку зменшується. Пацієнт страждає не тільки повільністю рухів і думки, але також провалами пам`яті, йому буває вельми складно концентруватися.

Таким чином, гормони щитовидної залози просто необхідні для розуму і хорошої пам`яті.

Відео дня

Наукові експерименти підтвердили благотворний вплив на спомин андрогенів,  мелатоніну, гідрокортизону, вазопресину, АКТГ (адренокортикотропіну). Так, наприклад, мелатонін захищає наш мозок розвитку вільнорадикальних реакцій. Мозок дуже чутливий до таких атак, оскільки із-за свого біохімічного складу клітини мозку більш схильні до окислення і утворення вільних радикалів, чим будь-який інший орган. Мелатонін — одна з найбільш сильних речовин, нейтралізуючих ці украй агресивні сполуки, які у міру старіння все більше виробляє наш організм. Мелатонін принаймні в два рази активніше за вітамін Е, найважливішого антиоксиданту, в п`ять разів активніше глутатіону при нейтралізації гідроксильних радикалів — найактивніших зі всіх вільних радикалів — і майже в п`ятсот разів активніше за кращі синтетичні антиоксиданти, які традиційно використовують для захисту від радіації.

І, проте, треба уникати передозування мелатоніна. Надмірний його прийом може викликати сонливість. Серед вітамінів і мікроелементів, поліпшуючих пам`ять, можна назвати вітаміни Е, С і А, що мають антиоксидантну дію, а також мікроелементи: селен, магній, фосфор і марганець.