Не лікуйте старих та хворих, закликають британські лікарі. Українські медики - проти
Не лікуйте старих та хворих, закликають британські лікарі. Українські медики - проти

Не лікуйте старих та хворих, закликають британські лікарі. Українські медики - проти

09:09, 01.02.2008
7 хв.

Вже сьогодні щодесята лікарня Великої Британії відмовляє у хірургічних операціях курцям та пацієнтам з ожирінням... Система охорони здоров`я країни нездатна лікувати безкоштовно усіх і кожного...

Цього місяця у Великій Британії буде прийнято новий кодекс державної охорони Не лікуйте старих та хворих, закликають британські лікарі. Українські медики - проти здоров`я у якому поряд з правами   буде прописана "норма відповідальності" пацієнта - людей, які нехтують власним здоров`ям, будуть переносити у кінець списку очікування медичної допомоги. У пресі щодо цього з`явилися критичні відгуки, мовляв така норма обмежує права пацієнтів. Однак оприлюднене Daily Telegraph опитування серед лікарів Великої Британії засвідчило, що професійні медики прагнуть значного посилення санкцій.  Більшість з них вважають, що слід обмежити надання медичної допомоги за державний кошт старим хворим британцям, а також людям, які ведуть нездоровий спосіб життя - алкоголікам, курцям та особам з надмірною масою тіла. На їхню думку, система охорони здоров`я країни нездатна лікувати безкоштовно усіх і кожного.  Зокрема, 94 % опитаних лікарів заявили, що не варто трансплантувати печінку алкоголіку, який відмовляється пити. Їхній аргумент -  якщо алкоголік збирається допитися до смерті - це дуже прикро, але якщо йому трансплантують печінку, яка була потрібна іншій людині, у якої був шанс вижити, то це трагедія. Кожен третій медик висловився за відмову у пільговій медичній допомозі літнім пацієнтам, якщо лікування не принесе стійкого позитивного результату.

Ці дані вразили благополучне британське суспільство і розпалили гострі дебати. Фахівці з біоетики назвали відмову за віковими критеріями "обурливою" та "ганебною". Рішення лікаря має прийматися щоразу індивідуально, і не морально відмовляти у лікуванні на будь-яких інших підставах. "Якщо 90-річний пацієнт потребує операції на стегні, вона має бути проведена. Так, вони можуть померти у будь-який час, але грати у Бога - не наша робота," - висловлюються опоненти.

Але факт лишається фактом - вже сьогодні щодесята лікарня відмовляє у хірургічних операціях курцям та пацієнтам з ожирінням. У Британії добре  вміють рахувати гроші. Ожиріння обходиться британським платникам податків у 7 млрд фунтів щороку. На лікування хвороб, спричинених курінням - раку, бронхіту, емфіземи -  1,7 млрд фунтів, стільки ж на хвороби, пов`язані з алкоголізмом.

Відео дня

Чи треба лікувати старих, немічних та людей, що ведуть нездоровий спосіб життя? Думку британських колег УНІАН коментують українські медики.

Не лікуйте старих та хворих, закликають британські лікарі. Українські медики - протиОлеся ГУЛЬЧІЙ, проректор з міжнародних зв`язків, професор кафедри соціальної медицини та охорони здоров`я Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

НАСТРОЇ БРИТАНСЬКИХ ЛІКАРІВ НАМ НЕ ПЕРЕДАДУТЬСЯ

Це - дуже негуманно. Це є дискримінація пацієнта. І не притаманно нашій школі підготовки лікарів.  Та й міжнародна система підготовки кадрів не містить жодних позицій чи параграфів, які б дозволяли дискримінувати хворих щодо віку, статі чи до наявності якихось хвороб. Якщо ти йдеш у медичний фах, ти маєш дотримуватися певного кодексу, зокрема й клятви Гіппократа, яку дає кожен лікар. Очевидно, людина у білому халаті не може собі цього дозволити. Інакше людина має собі обирати іншу спеціальність. Якщо лікар не хоче працювати зі старими, хай реалізується в іншій медичній галузі.

Якщо брати людей з надлишковою масою тіла, це не завжди провина пацієнта, ці порушення можуть бути пов`язані з ендокринними патологіями і тут пацієнт має отримати адекватну медичну допомогу. Не можна завжди сприймати повну людину, як ту, яка бо багато їсть і не рухається. Для мене це не прийнятно.

Вважаю, що настрої британських колег нам не передадуться. Принаймні, досі я не спостерігала таких тенденцій.

Геннадій АПАНАСЕНКО, професор, член Національної ради з питань охорониНе лікуйте старих та хворих, закликають британські лікарі. Українські медики - проти здоров`я при Президенті України 

ДО ПРОБЛЕМ СТАРИХ ТА ХВОРИХ І У НАС НІКОМУ ДІЛА НЕМА

Мене більше хвилює ставлення до таких людей у нашій країні. До проблем літніх людей в Україні нема нікому діла. І це виллється у подальшому катастрофою. Зараз у нас найголовнішою проблемою є вимирання українців. Вже зараз у нас старих - більше, ніж молоді.  А їх треба активно залучати до суспільної праці. Люди після 60 років цілком дієздатні та можуть ще добре прислужитися країні. Щоб вирішити проблему депопуляції потрібна державна програма, концепція її створена і опублікована у багатьох ЗМІ. Однак, жодна державна інстанція не зацікавилася цією науковою працею. Те, що пропонують у державних документах - це дилетанство, бо їх писали не спеціалісти.

А щодо людей, які ведуть нездоровий спосіб життя, то у нашій країні - культ нездоров`я. Його пропагують в усіх ЗМІ. З телеекранів кожної рекламної паузи йдеться про те, що наша горілка - найкраща у світі, а справжня чоловіча дружба без пива неможлива. Пий - і життя стане прекрасним! Тебе усі любитимуть! Так формується свідомість, яка визначає буття. У країні - епідемія алкоголізму. Дослідження вчених свідчать, що 20-річні юнаки та дівчата в Україні, за своїми біологічними показниками, прирівнюються до 40-річних. Тож розмови про "заохочення" населення вести здоровий спосіб життя - абсурд. Звідси й абсурдна мрія про здорову українську націю. Ми ж на першому місці в Європі за кількістю придбаних ліків, сума на купівлю ліків населенням щорічно зростає на 20-30%.

Перше, з чого потрібно починати, - радикально змінити інформаційний простір (і це найголовніша проблема). І соціальна реклама тут не допоможе. Тінейджери, які бігають із презервативами по екрану телевізора і рекламують безпечний секс, нічого, крім усмішки, не викликають. Тут потрібна серйозна наука - соціальна психологія. Міністерство молоді та спорту не спроможне  розв`язати цю проблему. Бо там, насправді, не знають як це робити.

Владислав БЕЗРУКОВ, директор Інституту геронтології Академії медичних наук України

СПОСІБ ЖИТТЯ НЕ Є ПАТОЛОГІЄЮ

Старих людей треба лікувати за державні кошти. Люди з ожирінням (якщо захворювання неспадкове),  алкоголіки та курці мають платити за лікування зі свого гаманця. Спосіб життя - не є патологією.

На жаль, наша держава не особливо опікується старими людьми. Сам факт існування нашого інституту ще не свідчення, турботи. Фінансування бажало б кращого. І, хоч на зарплатню гроші виділяють у повному обсязі, на обладнання клініки, лікування та харчування хворих виділяються копійки. Ми виживаємо за допомогою коштів, які надходять з фондів, через благодійні внески. 

Не лікуйте старих та хворих, закликають британські лікарі. Українські медики - протиОлександр НИКОНЕНКО, директор Запорізького центру трансплантології

ТАКІ ПИТАННЯ Й ОБГОВОРЮВАТИ СОРОМ

Лікар відмовлятєься лікувати хворого старого?.. Я не підберу слів, щоб сказати на що це схоже. Та це навіть обговорювати сором. Мені дуже дивно, як серед лікарів могло виникнути таке питання. 

А, як трансплантолог, я категорично проти, щоб робити трансплантацію органів алкоголікам. Таким людям дійсно не можна цього робити. У нас колись була така хвора. Вона добре перенесла трансплантацію. Шість років трималася – не вживала спиртного. Потім почала пити і пересаджений орган загинув.

Наталія Максименко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся