Як пережити весняний авітаміноз?
На початку весни багато хто з нас відчуває зниження працездатності, переживає напади втоми і фізичної, і розумової. Це він, сезонний авітаміноз...
На початку весни багато хто з нас відчуває зниження працездатності, переживає напади втоми і фізичної, і розумової. Це він, сезонний авітаміноз... Недавно авторитетний медичний журнал «Ланцет» опублікував дослідження європейських учених про те, які речовини реально допомагають «зібрати мізки в купу». Отже, починаємо мозковий штурм холодильника.
З авітамінозом потрібно боротися
Весняний авітаміноз – явище широковідоме, але, проте, мало хто з ним бореться. Якось звикли ми терпіти такі дрібниці, як нежить і втому, все ж таки не зубний біль. Час зрозуміти, що перші симптоми весняного авітамінозу сигнал до дій. Найперші симптоми з`являються в січні, коли всі починають опам`ятовуватися після бурхливих свят. Саме тоді бажано почати пити вітамінні комплекси. Можна звичайно збільшити кількість фруктів і овочів в щоденному раціоні, але у тій синтетиці без смаку і запаху, що продається у нас повсюдно під виглядом фруктів і овочів вітамінів не особливо багато. Краще всього пити так звані «натуральні вітаміни», але вони значно дорожчі за свої штучно синтезовані аналоги.Також варто збільшити час сну. Вважаєте сон марною тратою часу? А дарма, ніщо так не відновить ваші сили, як сон. Більше часу проводьте на свіжому повітрі. У вихідні в парк. Час піти в солярій, адже саме тепло і сонця нам так не вистачає у цей час. Лютий і березень – час дістати з холодильника заморожені ягоди, відкоркувати банки з варивом, налягати на мед і горіхи, гриби і сухофрукти. Адже це саме те, що їли в піст після масниці наші предки Це - мудрість століть, що допомагає пережити очікування весни.
Для концентрації уваги
Нашому мозку необхідне залізо. Поповнити його запаси в організмі допоможуть: стиглий гранат, зелені яблука або пара шматочків... чорного хліба (особливо багатий залізом "Бородинський").
Підводить пам`ять? Допоможуть морква, ананас, авокадо. Перекусіть морквяним салатом, заправленим олією - краще оливковою (каротин з моркви краще засвоюється з рослинними жирами), або фруктовим салатом з консервованого ананаса, заправленого йогуртом.
Сприймати нову інформацію допомагають деякі продукти, багаті на вітаміни групи В. Перед тим як відправлятися на курси іноземного, непогано «заправитися» салатом з креветок або кальмарів, в перерві між лекціями погризти горішків (волоських або кедрових).
Перенапружуєтеся
Підгодуйте мозок глюкозою. До речі, вона - єдине джерело енергії для наших нервових клітин - нейронів. Глюкоза з рафінованих вуглеводів (тістечок, білого хліба, цукерок) швидко поступає в кров, але так само швидко концентрація цукру в крові і тане (чого не можна сказати про зайві «солодкі» калорії, що надовго осідають на талії). Отже для поповнення організму глюкозою краще надати перевагу полісахаридам з овочів і фруктів, виробам з муки грубого помелу. Один з найпростіших варіантів - сніданок з мюслі і цукатами.
Не можете зосередитися
Зібрати думки в купу допоможе холін. Це жироподібна речовина - один з компонентів лецитину, допомагає підтримувати зв`язок між різними ділянками мозку. Його природні джерела - яєчні жовтки, субпродукти (яловича і свиняча печінка, нирки). У аптеці можна купити комплекси з лецитином. А вітамін С «чистить» судини мозку. Один грейпфрут або два апельсини в день покращують кровообіг.
Хочете міркувати пошвидше?Швидкість розумової діяльності стимулюють калій і кальцій. У особливо напружену днинку з`їжте на сніданок декілька шматочків сира і помідор (у томатах багато калія), а на роботу прихопіть із собою пару сирків з курагою і чорносливом.
Мозок по вазі складає всього 2 - 3% від маси тіла, зате споживає близько 20% всієї енергії, що одержується з їжею.
10 речовин, необхідних мозку
Глюкоза Корисні вуглеводи - в зерновому і чорному хлібі, коричневому тростинному цукрі, макаронних виробах з борошна грубого помелу, шкідливі - в білому цукрі, здобі, цукерках і тістечках.
Залізо Зернові продукти, боби, яйця, сир, яловича печінка. У овочах і фруктах заліза мало, зате воно з них повністю засвоюється. Особливо з овочів і фруктів зеленого кольору, наприклад, із зелених яблук.
Вітамін С Чорна смородина, болгарський перець, обліпиха, всі цитрусові.
Вітаміни групи В (В1, В2, В12) Пивні дріжджі (продаються в аптеці), шпинат, морква, кукурудза, квасоля, броколі (В1, В2), печінка яловича, нежирна яловичина, яловиче серце, оселедець, курячі жовтки (В12).
Лецитин Яєчні жовтки, субпродукти (яловича і свиняча печінка, нирки), в аптеці можна купити вітамінні комплекси з лецитином.
Кальцій Молоко і молочні продукти, сири, яєчні жовтки.
Магній Хліб - особливо з муки грубого помелу, рис, гречка, квасоля у будь-якому вигляді.
Калій Печена картопля, курага, родзинки, свіжі червоні помідори.
Ненасичені жирні кислоти Рослинні масла - оливкове, соєве, рапсове, соняшникове, арахісове; жирні види риб - оселедець, тунець, скумбрія, риб`ячий жир в капсулах, комплекси з Омега-3 кислотами.
Цинк Морепродукти: креветки, краби, устриці; тваринні білки: яловичина, пісна свинина, баранина, а також гарбузове насіння, паростки пшениці.