УНІАН

У Харкові співробітники Служби безпеки України та Національної поліції України припинили діяльність мережі псевдореабілітаційних центрів, в яких примусово утримувалися близько 230 пацієнтів.

Про це на сторінці Facebook повідомляє СБУ.

"Під час спецоперації правоохоронці припинили незаконну діяльність п’ятьох псевдореабілітаційних центрів, в яких утримувалося майже 230 людей з різного роду залежністю. Досудове розслідування проводиться за ст. 146 та ст. 126 Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

"Правоохоронці встановили, що організували протиправний бізнес проповідники однієї з протестантських релігійних організацій харизматичного напряму. Вони обманом заманювали до "клінік" нарко- та алкозалежних громадян", - додали у СБУ.

Читайте такожУ Київській області викрито незаконний реабілітаційний центр

За інформацією СБУ, хворим або їхнім родичам обіцяли повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу, але перевірка зафіксувала відсутність штату лікарів та жодних дозвільних документів в сфері охорони здоров’я у цих центрах. Водночас після отримання передоплати за "лікування" організатори розміщували пацієнтів в орендованих великих приватних будинках, де примусово утримували до закінчення терміну проходження курсу реабілітації.

"Співробітники СБ України задокументували, що в реальності псевдореабілітаційні центри взагалі не надавали медикаментозного лікування. Серед пацієнтів були люди з тяжкими захворюваннями, зокрема з гепатитом, туберкульозом, ВІЛ. "Допомога" полягала у постійних молитвах та здійсненні сумнівних релігійних обрядів", - інформує СБУ.

Разом з тим, Служба безпеки встановила, що у кімнатах площею 9-10 кв. м в антисанітарних умовах утримувалися по вісім хворих, а вікна приміщень були загратовані. Під час перебування в центрах у пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволялися виключно у присутності інструкторів центру, а вихід за межі будинку був суворо заборонений. За найменші провини або спробу втечі хворих били та утримували у підвалі.

Читайте такожУ Миколаєві ліквідували "реабілітаційний центр", де незаконно утримували алко- та наркозалежних

"Оперативники спецслужби встановили, що вартість «лікування» у центрі визначалася організаторами залежно від платоспроможності родичів і становила від 3 до 8 тисяч гривень на місяць. Насправді на утримання хворих витрачались мінімальні суми", - пише СБУ.