УНІАН

В Одесі сьогодні відкрили Єдину оперативну диспетчерську службу Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Як передає кореспондент УНІАН, у церемонії відкриття єдиного для всього регіону центру, розташованого на вулиці Академіка Воробйова, взяли участь голова Одеської ОДА Максим Степанов і голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський.

Як зазначив Степанов, головне завдання центру - скорочення часу, витраченого на прибуття бригад швидкої допомоги до пацієнтів.

Відео дня

Читайте такожВ Одесі за хабар затримано медичного експерта

«Зараз на оперативно-диспетчерську службу підключено міста Одесу, Чорноморськ і Южний. За добу на «103» надходить приблизно 6 тис. викликів», - сказав Степанов.

Єдина оперативна диспетчерська служба значно зменшить час прибуття бригади медиків до пацієнта, завдяки автоматизації прийому викликів, електронному контролю всіх етапів швидкої допомоги, а також оптимізації управління ресурсами. Інформація автоматично обробляється і передається безпосередньо на мобільний пристрій, наявний у бригади швидкої допомоги. Таким чином, налагоджується вибір найближчої до місця виклику бригади для виконання заявки. Також обирається найкоротший маршрут її руху завдяки застосуванню GPS-навігації.

Загальна кількість працівників нової служби (з диспетчерськими постами, відділом медицини катастроф, виїзної консультативної допомогою, відділом телемедичних лікарських консультацій, цілодобовим технічним постом) становитиме понад 200 співробітників.

Читайте такожВ Одеську область завезли 20 тисяч доз вакцини проти кору

«Сьогодні ми також передаємо п'ять автомобілів швидкої медичної допомоги. Це чотири машини, які обслуговуватимуть південні райони Одеської області - Арцизький, Кілійський, Ренійський та Білгород-Дністровський. Також один автомобіль передається для виїзної медичної консультативної допомоги у всіх районах регіону», - наголосив Степанов.

Крім того, сьогодні на базі центру відкрито кабінет телемедицини, який дасть змогу надавати екстрену допомогу лікарям Одеської області і виконувати розшифровку понад 100 електрокардіографічних досліджень на добу.

Також на базі обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф створено кабінет моніторингу якості надання медичної допомоги.

У прес-службі додали, що на реалізацію проекту виділено кошти з обласного бюджету - в цілому на створення єдиної оперативної диспетчерської служби заплановано витратити 17,8 млн грн, з яких більшу частину освоєно.

У перспективі на «пульт» єдиної диспетчерської планується підключити інші міста регіону.