Нейробіологи з США розробили нову методику глибокої візуалізації головного мозку / Фото: newsru.co.il

Як передає кореспондент УНІАН, сучасний комп’ютерний томограф презентували 11 січня у Житомирській обласній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського. У церемонії відкриття томографа у приміщенні лікарні взяли участь лікарі, журналісти, керівництво лікарні і представники влади.

Читайте такожВ Одесі госпіталю Держприкордонслужби фіни подарували мобільний рентген-апарат

Відео дня

Під час заходу йшлося, що кошти на придбання цього обладнання із обласного бюджету було виділено менш, ніж півроку тому. Сьогодні ж, після всіх тендерних закупівель, завершено облаштування приміщення, томограф встановлено і проведено перше обстеження хворого. Запущений томограф повинен розвантажити роботу апарату МРТ, який був придбаний та встановлений у лікарні минулого року.

Томографію на новому обладнанні жителі області зможуть проходити вже із середини лютого і за направленням лікаря. "Спільним розпорядженням керівництва Житомирської ОДА та обласної ради буде визначено перелік пільгових категорій громадян, які зможуть проходити обстеження безкоштовно, інші ж пацієнти оплачуватимуть лише витратні матеріали", - повідомив журналістам головний лікар КУ «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Богдан Леськів.

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич у свою чергу розповів, що "завдяки тендерним торгам вдалося зекономити на купівлі томографу більше мільйона гривень і ці кошти спрямували на закупівлю іншого сучасного обладнання, яке необхідне обласній лікарні".

Також одночасно закуплено автоматичний інжектор, використання якого дає змогу розширити діагностичні можливості при томографічному обстеженні пацієнтів.

До цього в області через застаріле обладнання виникали проблеми із своєчасним обстеженням хворих, у т.ч. ургентних.

Загалом, за словами голови Житомирської облради Володимира Ширми, у 2016 році на цю обласну лікарню в цілому було виділено 57 млн грн з обласного бюджету.

Довідка УНИАН. Вартість комп’ютерного 32-зрізового томографа виробництва фірми Toshiba Medical Systems Corporation, що виготовлений у 2016 році в Японії, разом з автоматичним інжектором фірми Medtron, Німеччина, складає майже 12 млн грн (11 997 000 грн). Багатошарові («мультиспіральні», «мультизрізові» комп’ютерні томографи – МСКТ) відрізняються від спіральних томографів попередніх поколінь в тому, що за один оберт рентгенівської трубки томографа отримується не один зріз, а два і більше.