REUTERS

Фонд народонаселення ООН (ФН ООН) започаткував роботу 10 пунктів анонімної медико-психологічної допомоги в рамках проекту із надання гуманітарної відповіді на потреби жінок та дівчат на сході України.

Читайте такожЧерез конфлікт на Донбасі допомоги потребує 1 мільйон українських дітей – ЮНІСЕФ

Як йдеться у повідомленні Фонду, пункти функціонують на базі наявних медичних закладів, що розташовані уздовж лінії зіткнення.

Відео дня

«За допомогою якісного медичного обладнання та спеціально тренованих спеціалістів жінкам можуть надати необхідну медичну, психологічну допомогу і перенаправити до відповідних соціальних служб. Пункти працюють у сфері репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ, профілактики і лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, запобігання небажаної вагітності, невідкладної допомоги жертвам зґвалтування», - повідомляють в організації.

Медичні заклади, на базі яких розташовані пункти допомоги, мають від ФН ООН необхідні лікарські засоби та обладнання для зменшення ризику материнській смертності і ускладнень під час пологів. Пункти функціонують цілодобово, безкоштовно та анонімно.

“Кабінети довіри, відкриті ФН ООН - це можливість надати критично важливо психологічну допомогу жертвам насилля. Раніше вони не знали куди звертатися, тепер їх приймуть конфіденційно, проконсультують, оглянуть, нададуть медичну допомогу. Більшість постраждалих боялися звертатися у таких випадках: місто маленьке, усі усіх знають. А ці кабінети розташовані далі від основного потоку людей”, - сказав головний лікар Покровського перинатального центру другого рівня Іван Циганок.

*** Пункти невідкладної медико-психологічної допомоги відкрито рамках проекту Фонду народонаселення ООН, який впроваджується за фінансової підтримки урядів США та Великої Британії. ФН ООН розпочав свою діяльність у 1997 році і цього року відзначає 20 років роботи в Україні.