Україна серед лідерів у Європі із захворюваності на кір / фото УНІАН

Україна - в трійці європейських країн з найвищими показниками захворюваності на кір. 

Як повідомляють у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ), найбільші спалахи кору були зафіксовані у Румунії, Італії та в Україні.

Читайте такожУ 2018 році в Україні на кір захворіли понад 4 тисячі людей
У ВООЗ нагадують, що головними жертвами хвороби, а також її переносниками стають ті, хто не зробив щеплення від кору.

Відео дня

За даними ВООЗ, в 2016 році в Європейському регіоні ВООЗ було зареєстровано рекордно низьку кількість випадків цього захворювання - 5273. Однак наступного, 2017-го, вже зареєстрували понад 21 тисячу, причому 35 осіб померли.

«Кожен новий випадок кору в Європі нагадує нам про те, що невакциновані діти і дорослі, хоч би де вони жили, перебувають у групі ризику інфікування і самі можуть сприяти подальшому поширенню хвороби, - заявила директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанна Якаб. - Понад 20 000 випадків кору і 35 втрачених життів за один лише 2017 рік - це справжня трагедія, і ми не можемо змиритися з такою ситуацією ».

У Румунії, Італії та в Україні, країнах, що найбільше потерпають через поширення кору,  за даними ВООЗ, скоротилися масштаби планової імунізації. Так у цих країнах спостерігається незмінно низький рівень вакцинації у маргіналізованих групах, відбуваються перебої в поставках вакцин, а система епіднагляду в цілому працювала неефективно. 

Великі спалахи кору і краснухи в 2017 році відбулися ще в 12 країнах, зокрема, Великій Британії, Німеччині, Греції, РФ, Сербіх і Франції. До кінця року спалахи вдалося погасити.

Читайте такожВ Одеській області циркулює агресивний і небезпечний генотип вірусу кору B3 В Європейському бюро ВООЗ підкреслюють, що ліквідація кору і краснухи - пріоритетне завдання, яке взяли на себе зобов'язання виконати всі країни Європейського регіону.

Станом на кінець 2016 року ендемічну передачу кору перервали 42 з 53 країн регіону. Водночас, нагадують в ВООЗ, спалахи хвороби триватимуть доти, поки належний захист не отримає кожна дитина і дорослий з групи ризику. 20 лютого міністри охорони здоров'я з 11 країн регіону обговорять подальші спільні кроки щодо виконання до 2020 року цілей, що стосуються вакцинації, зокрема й ліквідацію кору та краснухи.