Найвищі показники смертності внаслідок шкідливих звичок зафіксовано в Східній Європі / УНІАН

Вживання алкоголю та куріння названо основними причинами хвороб та передчасної смерті. 

Міжнародна група дослідників встановила, що в 2015 році вживання тютюну і алкоголю стало причиною більшого числа хвороб і випадків інвалідності і передчасної смерті, ніж вживання інших речовин, що викликають звикання. За оцінками вчених, вони стали причиною втрати понад чверть мільярда років здорового життя серед всього населення земної кулі, пише EurekAlert!.

Читайте такожУчені заявили, що людський організм може стати неуразливим до всіх вірусів та онкозахворювань

Відео дня

Вчені провели огляд ряду досліджень і з'ясували, що в усьому світі найбільше вживають алкоголь жителі Центральної, Східної та Західної Європи (11,61, 11,98 і 11,09 літра на місяць на одну особу), при цьому зловживають ним 50,5 , 48,2 і 40,2 відсотка тих, хто п'є відповідно. У тих же регіонах відзначається високий рівень вживання тютюнової продукції. За оцінками, більше 15 відсотків дорослого населення на Землі є курцями, а кожен п'ятий напивався хоча б один раз на місяць.

Показник DALY, який враховує роки життя, скориговані з непрацездатності (втрачені через інвалідність або передчасної смерті), для курців становить 170,9 мільйонів, а для випивають спиртне - 85 мільйонів. Незаконні наркотичні речовини сприяли втраті 28 мільйонів років життя.

Загальна смертність від куріння становить 110 на 100 тисяч чоловік, а від алкоголю - 33 на 100 тисяч чоловік.

Найвищі показники смертності від шкідливих звичок зафіксовано в Східній Європі.