У більшості мийних засобах є купа небезпечних хімічних сполук, якими наповнюється повітря в домі після прибирання /  pixabay.com

Прибирання з мийними засобами шкодить здоров‘ю не менше, ніж куріння.

Читайте такожСтресовий розлад підвищує ризик щодо розвитку аритмії - медики

Європейські науковці 20 років спостерігали за декількома тисячами жінок, що регулярно вдома чи на роботі прибирали зі спеціальними засобами чищення, пише ТСн.

Відео дня

Як результат - їх легені схожі на легені курця із 20-річним стажем. А все через те, що органи дихання вражає дрібний пил від побутової хімії.

Лікарі наголошують, що аромати лише маскують наявність шкідливих для дихальної системи речовин. У більшості мийних засобах є купа небезпечних хімічних сполук, якими наповнюється повітря в домі після прибирання.

"Основними шкідливими компонентами є три складові. Це хлоровмісні речовини. Другим шкідливим компонентом мийних засобів є поверхнево-активні речовини. Ну і фосфати", - розповідає торакальний хірург Юрій Межибовський.

Самі собою фосфати не страшні, але вони стимулюють проникнення в кров синтетично-активних речовин, що в результаті призводить до ослаблення імунітету та ураження внутрішніх органів.

"По-перше - це все-таки токсичний вплив. Тобто людина як би отруюється. Виникає подразнення слизових, з'являється кашель. Мають місце хронічні захворювання: алергічні. Також і хронічні обструктивні захворювання, серцево-судинні", - пояснює хірург.

Читайте такожУчені розповіли про нові небезпечні наслідки вживання фастфуду

Як уберегтися від впливу шкідливих речовин у мийних засобах? Найпростішою альтернативою є пошук та придбання дорожчих, але екологічно чистих засобів. Також під час прибирання варто дотримуватись декількох простих правил. По-перше, попросіть присутніх залишити кімнату під час прибирання. Особливо це стосується літніх людей, дітей та алергіків. По-друге, під час прибирання обов’язково вдягайте маску або респіратор. За можливості, намагайтесь не вдихати хімічні засоби. По-третє, користуйтесь рукавичками щоб запобігти потраплянню шкідливих речовин через кров. Наостанок, не забудьте повністю провітрити кімнату. Бажано до повного зникнення аромату.