Китай планирует отменить "политику одного ребенка" / REUTERS

Такі цифри керівник демографічного відділу ООН Джон Уілмот озвучив 10 серпня на конференції статистиків (Joint Statistical Meetings 2015), яка проходить в Сіетлі, повідомляє lenta.ru.

На думку експертів ООН, зростання населення Землі зупиниться тільки якщо в країнах Африки на південь від Сахари знизиться народжуваність. Поки ймовірність такого розвитку подій оцінюється в 23 відсотки.

Читайте такожЧерез 7 років Індія обжене Китай за кількістю населення - ООН

Відео дня

Очікується, що населення Африки збільшиться з 1,2 мільярда до 3,4-5,6 мільярда до 2100 року. Сумарний коефіцієнт народжуваності на континенті, хоча і падає, але приблизно на три чверті повільніше, ніж в Азії та Латинській Америці в 1970-і роки (коли зростання населення там стабілізувалося).

Азія, тим не менш, залишиться найбільш густонаселеним регіоном планети: до середини XXI століття число його мешканців досягне пікової величини - 5,3 мільярда, але потім знизиться до 4,9 мільярда.

У звіті ООН також враховувався коефіцієнт потенційної підтримки (КПП): кількість людей працездатного віку (20-64 роки) розділене на кількість пенсіонерів (65 і старше). Чим нижче цей коефіцієнт, тим більше непрацездатного населення змушені підтримувати працівники. Зараз найнижче КПП в Японії (2,1), за нею йде Італія (2,6). Очікується, що до 2100 року КПП різко впаде по всьому світу: наприклад, з 7,1 до 1,4 у Китаї та з 8,7 до 1,4 в Мексиці.

Учені підкреслюють, що державам з молодим населенням, але низькою народжуваністю (Китай, Індія, Бразилія) варто інвестувати частину коштів від цих «демографічних дивідендів» на соціальну підтримку людей похилого віку майбутнього (пенсії, система охорони здоров'я і так далі).