Найдено лекарство от рака глаза / Фото: huffingtonpost.com

Дослідники з Університету Юти розробили новий метод лікування видів злоякісних пухлин, які важко піддаються терапії, як, наприклад, ретинобластома, або рак ока. Створений препарат блокує білок, що сприяє зростанню і поширенню ракових захворювань. Стаття опублікована в журналі Cancer Cell, повідомляє Лента.ру.

Розвиток ретинобластоми пов'язаний з мутацією в гені Gαq, яка кодує білок ARF6. Це поєднання відіграє роль у поширенні біохімічних сигналів, що провокують ріст пухлини. Вчені знайшли спосіб, як знешкодити мутацію Gαq, яка довгий час була важкою метою для протиракових препаратів.

У здорових клітинах ARF6 виконують функцію передачі сигналів для регулювання пересування всередині клітини везикул — бульбашок, в яких містяться поживні речовини. Крім того, білок відіграє роль у ремоделюванні мембрани клітин і актину — іншого білка, що утворює цитоскелет клітин. Мутація в гені, що кодує ARF6, змінює білок, змушуючи його передавати сигнали, що сприяють виникненню раку.

Відео дня

Читайте такожСтворена універсальна вакцина проти ракуВчені вважають, що блокування функцій ARF6 допоможе лікувати не тільки ретинобластому, але і інші види злоякісних пухлин, наприклад, рак шкіри, молочної залози, головного мозку або нирок. Випробування розробленого препарату на лабораторних мишах, схильних хворіти на рак ока, показало, що лікування запобігає появі пухлин у тварин в шести випадках з 11. Ті злоякісні утворення, які все-таки розвинулися, були значно меншими, ніж у контрольних мишей.

Читайте такожІталійські вчені встановили, що регулярні заняття у спортзалі покращують зірРетинобластома - це пухлина сітківки ока, що розвивається найчастіше в дитячому віці, і в більшості випадків передається генетично.