Фото: УНИАН

Це, в свою чергу, веде до зниження ризику розвитку таких захворювань, як деменція і хвороба Альцгеймера, пише Медпортал.

Як з'ясували вчені, проаналізувавши кілька досліджень, ексцентричні вправи, коли м'язи розтягуються, корисніші за концентричні (коли м'язи скорочуються).

В одному з досліджень 26 літніх чоловіків віком від 60 до 76 років займалися за програмою, що поєднує обидва види вправ. За тим, як учасники почуваються після певних тренувань, постійно спостерігали.

Відео дня

Читайте такожНегативні уявлення щодо старості підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера

Через 12 тижнів за результатами роботи вчені виявили, що ексцентричні вправи «працювали» ефективніше — тиск, пульс, рівень глюкози в крові та інші показники після них були краще, ніж після концентричних. В іншому дослідженні повні літні люди двічі на тиждень гуляли по сходинках в якості зарядки, і автори цієї роботи зробили висновок, що спускатися корисніше, ніж підніматися. В будинку пристарілих Rod Evans Community Centre для постояльців розробили спеціальну програму під назвою «Stay Sharp» — в процесі тренувань пенсіонери спускаються по сходах і схилах, повільно сідають, лягають і піднімають гантелі. Результати цього дослідження ще не відомі. так як 12 тижнів, на які вона розрахована, ще не пройшли, але професор Носака припускає, що і воно підтвердить його висновки.

Читайте такожНизька фізична активність пов'язана зі зменшенням об'єму головного мозку

Кен Носака каже, що ексцентричні вправи простіші, але при постійному повторенні вони ведуть до серйозного успіху. М'язи стають більш сильними, крім того, такі тренування вимагають більше концентрації, а отже, мозок теж постійно вправляється. Нормалізуються тиск, рівень ліпідів у крові, чутливість до інсуліну, кров стає менш густою. Все це зменшує ймовірність розвитку захворювань, пов'язаних з дегенерацією функцій мозку, діабету і серцево-судинних захворювань.