Reuters

Про це свідчать результати дослідження,опубліковані в New England Journal of Medicine, пише Ремедіум

В рамках роботи була проаналізована інформація, зібрана у національній базі Колумбії з серпня 2015 року по квітень 2016 року, зокрема, вивчалися результати аналізів на вірус Зіка та наслідки вагітностей.

Читайте такожВООЗ видало нові рекомендації по запобіганню зараження вірусом Зіка

Відео дня

Всього за цей період у Колумбії було зареєстровано 65726 тис. випадків зараження вірусом Зіка. Серед вагітних жінок цей показник склав 11944, лабораторним шляхом вірус Зіка був підтверджений у 1484 пацієнтів. Автори відзначили, що ні в кого з вагітних жінок, заражених вірусом протягом третього триместру гестації, не народилися діти з вірусоасоційованими порушеннями розвитку. Автори відзначають, що на момент проведення дослідження, більшість жінок, інфікованих вірусом Зіка на першому або другому триместрі вагітності, ще не народили. Тим не менше в цій підгрупі вже було зареєстровано чотири новонароджених з мікроцефалією, причому всі діти були народжені матерями з безсимптомним перебігом хвороби.

Читайте такожВірус Зіку продовжує поширюватися: літню Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро можуть скасувати

Раніше французькі вчені пов'язали зараження вірусом Зіка з мікроцефалією у новонароджених на основі ретроспективного аналізу даних, зібраних в ході спалаху вірусу Зіка у Французькій Полінезії в 2013-2014 роках. Математичне моделювання розповсюдження інфекції показало, що загальний ризик розвитку мікроцефалії дорівнює 0,02%, тобто мікроцефалія буде діагностована у 2 немовлят з 10 тис. новонароджених. Проте у випадку інфікування жінки під час першого триместру вагітності, вірогідність зростає до 0,95% (95 випадків на 10 тис. новонароджених).