Распространение ожирения в мире приобретает характер эпидемии / Фото: УНИАН

Результати глобального дослідження, в якому взяли участь близько 4 мільйонів осіб з 189 країн, свідчать про те, що 19% чоловіків і 11% жінок з нормальною вагою не доживають до 70 років. Серед людей, що страждали ожирінням, показники були іншими: в цьому разі ризик смерті до 70 років серед чоловіків збільшувався до 30%, а серед жінок – до 15%, повідомляє Медпортал.

Автори проаналізували результати досліджень, в яких брали участь люди у віці від 20 до 90 років, спостереження за якими тривали протягом п'яти років.

Читайте такожСупова дієта знижує ризик розвитку діабету на 90%Річард Пето (RichardPeto) з Оксфорда (UniversityofOxford) зазначає, що зменшення ваги на 10% дозволить знизити ризик передчасної смерті на 10% у жінок і на 20% – у чоловіків.

Відео дня

Поки дослідникам не вдалося зрозуміти, чому зайва вага більшою мірою згубна для чоловіків, ніж для жінок. В одному з попередніх досліджень було показано, що ризик розвитку діабету та інсулінорезистентності у чоловіків був вищий, ніж у жінок. Можливо, що це також впливає на тривалість життя.

Втім, позбавлення від зайвих кілограмів принесе користь представникам обох статей. Дослідники також дійшли висновку, що нестача ваги також асоційована з підвищеним ризиком передчасної смерті.

Читайте такожСтворена нова гра, яка допомагає відмовитися від шкідливої їжі і скинути вагуНа думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я поширення ожиріння в світі набуває характеру епідемії. В цьому році ВООЗ повідомила, що кількість товстих людей вперше перевищила кількість худих. Численні дослідження підтвердили, що зайва вага викликає проблеми з серцем, може спровокувати розвиток діабету і навіть раку.