Женщина смогла забеременеть и родить здорового мальчика / Фото: bestkroha.ru

У Великобританії вперше в країні була проведена унікальна операція: 33-річній жінці пересадили яєчники, які були видалені 11 років тому і заморожені. Тоді жінка проходила лікування від раку, повідомляє Медпортал. Операцію з видалення яєчників довелося провести перед початком хіміотерапевтичного курсу. Зараз пройшло вже більш як 10 років і курс лікування давно закінчено: в минулому році британські лікарі імплантували видалені тканини яєчників. Операція пройшла успішно, жінка змогла завагітніти і народити здорового хлопчика.

Такі операції в США почали проводити в 1999 році, вони стають все більш популярними. Лікарі почали заморожувати яєчники маленьких дівчаток, які проходять лікування від раку і курс хіміотерапії. Це дозволить пацієнткам завагітніти в дорослому віці, коли вони вилікуються, виростуть і захочуть народити дитину. Відомо про два підходи: в одному випадку заморожуються тканини яєчників, а в іншому відбувається культивування виділених з яєчників незрілих яйцеклітин, які потім піддають процедурі заморозки для подальшого зберігання.

Читайте такожЯйцеклітини зі шкіри - майже реальністьБританка, що побажала зберегти анонімність, пояснила, що досить складно думати про майбутнє при проходженні лікування від раку. Вона, втім, сподівається, що успішно проведена операція дасть надію іншим жінкам, які проходять хіміотерапевтичне лікування, що після закінчення терапії вони зможуть завести сім'ю і народити дитину.

Відео дня