Фото: Mario Ruiz / Timepix / Rex Features

Американські медики назвали головний недолік високобілкових дієт, пише The Guardian. Вчені з'ясували, що такі ефективні дієти для схуднення, проте марні для підвищення чутливості до інсуліну.

В рамках роботи медики спостерігали за 28-тижневої дієтою 34 жінок 50-65 років, індекс маси тіла кожної з них був не менше 30. У жодної не був діагностований цукровий діабет.

Читайте такожПодаток на солодкі напої знизить показники захворюваності ожирінням і діабетом - ВООЗ

Відео дня

Учасниць експерименту розділили на три групи. Перша група була контрольною. Друга вживала білки в межах фізіологічно прийнятної норми (0,8 грама на кілограм ваги), третя дотримувалася високобілкової дієти (1,2 грама білка на кілограм ваги).

Після експерименту жінки з останніх двох груп втратили близько десяти відсотків маси свого тіла, проте в учасниць третьої групи, на відміну від другої, не спостерігалося підвищення чутливості до інсуліну (цей показник пов'язаний з ризиком виникнення захворювань обміну речовин, насамперед цукрового діабету другого типу). У жінок з другої групи вона підвищилася на 25-30 відсотків.

Чутливість до інсуліну є важливим показником здоров'я, тому що у багатьох людей, які мають надлишкову вагу інсулін стає менш ефективним при контролі рівня цукру в крові, що може в кінцевому рахунку призвести до діабету 2 - го типу.