REUTERS

Такого висновку дійшла група дослідників під керівництвом Сахіко Озави (Sachiko Ozawa) з Університету Північної Кароліни в Чепел-Хілл. Дослідження опубліковане в жовтневому випуску журналу Health Affairs.

Читайте такожЗастосування вакцини проти лихоманки денге схвалено в 11 країнах світу

Автори публікацій оцінили економічний ефект інфекційних захворювань, захист від яких забезпечується 10 вакцинами, рекомендованими CDC дорослим жителям країни. До них належать вірусні гепатити А і B, ВПЛ, грип, кір, свинка, краснуха, менингококові та пневмококові інфекції, правець, дифтерія, кашлюк, вітрянка та оперізувальний лишай. У своїх підрахунках вчені враховували вартість медичної допомоги та медикаментозної терапії, а також шкоду, пов'язану із втратою працездатності пацієнтів.

Відео дня

Найбільш «витратним» захворюванням виявився грип, збиток від якого склав 5,8 млрд доларів. У дослідженні наголошується, що в 2015 році щеплення від грипу отримали 42% дорослих жителів США. Втрати, зумовлені пневмококовими інфекціями, склали 1,9 млрд доларів, оперізувальний лишай коштував економіці країни 782 мільйона.

Читайте такожЕпідемії поширюються швидше під час економічного буму - вчені

«Ми розраховуємо, що це дослідження послужить стимулом для розвитку нових творчих підходів, спрямованих на мінімізацію негативних наслідків надмірно великої кількості відмов від вакцинації, при безумовному дотриманні права пацієнтів на інформовану згоду», - заявила Озава.